Ljudje ob današnjem tempu življenja redko pomislimo na to, da bi se bilo dobro pripraviti na nepredvidene dogodke.

Tiste dogodke, ki nam lahko čez noč zagrenijo življenje ... Dogodke, kot so morda izguba službe, nižja plača, popravilo avtomobila itn. Vem, nekateri si bodo ob tem rekli: “Zakaj bi se na to posebej pripravljali in s tem 'klicali' slabo energijo? Ne želimo o tem razmišljati. Živimo samo enkrat.”

Hmmmm. Pa res mislite, da bi s tem, ko bi bili pripravljeni na tiste najhujše scenarije, priklicali 'slabo' energijo? Jaz bolj verjamem v to, da nas bo tista 'slaba' energija obiskala veliko prej, če ne bomo pripravljeni, kot pa če bomo pripravljeni.

Kar pomislite malo na to, kako ste že v preteklosti kdaj upali, da se vam ne bo npr. pokvaril avto ali pralni stroj, ker niste imeli denarja za popravilo ... In potem se vam je zgodilo ravno to. Za popravilo ste morali dati denar, ki ga v resnici niste imeli, saj ste si ga bili primorani izposoditi od svojih bližnjih, v banki, pri mehaniku ... Sledila je nekajdnevna slaba volja, a potem ste čez nekaj dni na ta dogodek pozabili. In to je trajalo, dokler vas ni presenetil nov dogodek, ki vam je ponovno na hitro izpraznil denarnico in vam znova povzročil stres.

No, vsemu temu zdaj lahko naredimo konec in začnemo živeti drugače. Začnemo lahko živeti brezskrbno življenje, a moramo še prej nekaj narediti. Vas zanima, kaj in kako? Poskrbeti moramo za t. i. zlato rezervo. Tisto rezervo, za katero so zelo dobro znali poskrbeti že naši stari starši. Zlata rezerva naj bi znašala od 3- do 12-kratnik naših povprečnih mesečnih izdatkov. Izdatkov, ki jih imamo vsak mesec in nas bodo počakali v vsakem primeru, ne glede na to, ali bomo dobili plačo ali je morda ne bomo dobili. Kakšen večkratnik izdatkov moramo imeti na strani, pa je odvisno od tega, kako hitro smo sposobni nadomestiti izgubo. Če imamo lastno podjetje, je ta večkratnik navadno najvišji (torej 12-krat), kot če bi bili nekje zaposleni, saj moramo poleg rednih življenjskih stroškov poskrbeti za plačilo prispevkov in drugih stroškov iz naslova poslovanja.

In to rezervo moramo imeti dostopno kadarkoli. Navadno na varčevalnem računu, o katerem smo že pisali. Nikakor je ne moremo plemenititi v naložbah, ki so tvegane in so namenjene dolgoročnemu varčevanju. Zakaj ne? Ker si enostavno ne moremo privoščiti izgube. Ta denar je namenjen reševanju izpada dohodka in za plačilo nujnih obveznosti. Tudi o tem, kaj je nujno in kaj ne, smo že pisali. Verjemite, ko ima človek enkrat na strani zlato rezervo, je precej bolj miren, samozavesten in suveren pri sprejemanju odločitev. Pa ne samo to. Navadno potem tudi ne ostanemo samo pri zlati rezervi, ampak gremo zelo hitro po poti navzgor, kjer nas čaka naslednja stopnička – investiranje.

Saj bi si to želeli, kajne? Brezskrbno življenje. Življenje, kakršno bi moral imeti vsakdo od nas.

Specialistka za financiranje in osebni proračun v podjetju Vezovišek&partnerji strankam pomagam pripraviti individualni načrt financiranja in namesto njih krmarim mimo finančnih pasti ter poskrbim, da se varno zadolžijo. V reviji Liza svetujem in odgovorjam na vaše vprašanje, ki mi ga pošljite na elektronski naslov ana@financnirecepti.si. Več o podjetju Vezovišek&partnerji na: www.vezovišek.si