Zelo pogosto ljudje nosimo maske ... In te maske že tako dobro nosimo in smo jih tako zelo vajeni, da se na trenutke sploh ne zavedamo, da jih imamo. In kdaj si jih še posebej radi nadenemo?

Ko je govora o denarju, ko se moramo navzven pokazati v svojem največjem siju in ko moramo pred partnerjem igrati vlogo, ki ji v resnici ne moremo slediti. In ravno ta, slednja maska je tista, ki nam lahko zelo oteži naše družinsko življenje.

Nemalo parov živi ločeno finančno življenje, pa čeprav se pogostokrat tega niti ne zavedajo. Eden plačuje položnice za bivanje in otroke, drugi za posojilo in dopust itn. Na začetku si enostavno part-
nerja razporedita svoje vloge, jih sprejmeta in z njimi živita naprej. Mine leto, mineta dve, minejo tri, deset, vsak se trudi po svojih najboljših močeh in potem nekega dne udari ... Maska pade na tla, se razbije in pokaže se pravi obraz. Utrujeni obraz, ki se je vrsto let prizadeval igrati svoj vlogo, poskušal v okviru svojih finančnih zmožnosti slediti dogovoru in s finančnimi prijemi pluti mimo finančnih izzivov. Vse zato, da bi ustregel partnerju in mu dal občutek, da on(a) je sposoben(na) opraviti svoj del – skladno z dogovorom.

A če želimo resnično dolgoročno funkcionirati kot družina in mirno pluti mimo finančnih izzivov, moramo biti brez te maske. Vem, to je včasih nekaj najtežjega ... In to še posebej velja za nas ženske. Želimo si biti popolne mame, žene, hčere, po možnosti tudi podjetnice, uspešno finančno krmariti skozi mesec in še bi lahko naštevali. Enostavno smo še vedno prepričane, da me zmoremo vse in še več, saj se to od nas pričakuje, kajne? Pa vendar to že dolgo ni res ... Prav nič ni narobe s tem, da kakšno področje izpustimo in da se ne ženemo za popolnostjo. Ta ne obstaja – ne v resnici. Obstaja v navidezni resničnosti. Zato je pomembno, da čim prej odvržemo svojo masko (najbolje na začetku razmerja) in pokažemo, kakšne smo v resnici. Tudi finančno gledano. Še vedno nekako velja, da so v povprečju naši prihodki, prihodki žensk nižji, in prav nič ni narobe s tem. Kako le ne bi bili, ko pa poleg 'službe' opravljamo še toliko drugih vlog? Si predstavljate, kam bi poleteli naši prihodki, če bi bile osredotočene le na delu? Hmmmm, verjetno v nebo.

Pa vendar je najbolj pomembno to, da ne igramo vloge, ki v resnici ni za nas – ne glede na to, ali smo ženska ali moški. To pomeni, da moramo svojemu partnerju pokazati, kakšne so naše finančne zmožnosti in koliko lahko resnično prispevamo k družinskemu proračunu. Čim prej. Skupaj moramo potem določiti, kolikšne so naše zmožnosti in koliko obveznosti lahko posameznik prevzame. To moramo določiti pravično, skladno z višino prihodkov in na način, da nihče izmed partnerjev ne čuti manjvrednosti. Snemite torej masko, če je še niste, in zadihali boste!

Ko je govora o denarju, ko se moramo navzven pokazati v svojem največjem siju in ko moramo pred partnerjem igrati vlogo, ki ji v resnici ne moremo slediti. In ravno ta, slednja maska je tista, ki nam lahko zelo oteži naše družinsko življenje ...

Liza - 49/2017

Članek je objavljen v reviji
Liza - 49/2017

Želite prejemati revijo v svoj nabiralnik?

Naročite se lahko po telefonu 04 511 64 44,
ali preko spletne naročilnice.

Revija je lahko tudi lepo darilo.
Naročite revijo za svoje najdražje ali prijatelje.