Tako kot mizar potrebuje pravo orodje za izdelavo pohištva, gradbeniki za gradnjo objektov, podjetja za svoje stranke in delo, zobozdravnik za opravljanje zobozdravstvenih storitev ...Tako potrebujemo mi orodja za urejanje svojih osebnih in družinskih financ. 

In bolj napredna, kot so ta orodja, pogosteje ko jih uporabljamo, bolj nam lahko olajšajo delo
in nam pomagajo do urejenih financ.

In kakšna so ta orodja?

S čim vse si lahko pomagamo pri upravljanju denarja?

Najbolje, da gremo lepo po vrsti. Začeti moramo pri osnovah, torej pripomočkih, ki nam bodo pomagali skrbeti za optimalno porabo denarja. Govorimo torej o pripomočkih, s katerimi bomo lahko načrtovali svojo porabo in se držali okvirjev, ki so za nas primerni. Predstavljajmo si, da na račun dobimo recimo 1.000 evrov in nam potem program avtomatično predlaga porabo. In vse, kar moramo narediti, je, da jo spremljamo in se ustrezno odzovemo ob morebitni prekoračitvi. Takih aplikacij je že zelo veliko in zakaj je ne bi uporabljali tudi mi? Malo pobrskamo po spletu in našli bomo pravo zase.

Drugi pripomoček je gotovo za spremljanje naših investicij. Takoj ko se odločimo za varčevanje, ne glede na to, za kakšno varčevanje gre, moramo spremljati naložbo. Na ta način bomo vedeli, kdaj se je treba odzvati. Obstajajo aplikacije, ki nam omogočijo enostaven, hiter pregled nad našim stanjem, pokažejo primerjavo z drugimi investicijami in nas opozorijo tudi na morebitno neskladje našega portfelja (ko gre za več naložb). Zelo pogosto namreč ljudje delamo napako, ko na naložbo preprosto pozabimo in je ne usklajujemo s trendi, svojim ciljem, časom …

Tretje, morda celo najpomembnejše orodje pa je kar naš telefon in pa telefonska številka našega osebnega svetovalca. Pa ne tistega na banki, ker ta ne pozna vseh rešitev, ki obstajajo na trgu, temveč neodvisnega, ki ga lahko pokličemo kadarkoli in ga tudi vprašamo karkoli. Pomembno je, da smo na tekočem z novostmi in da imamo vsak trenutek ob sebi osebo, ki dobro pozna naše finančno stanje in nas zna tudi usmeriti.

Z vsemi temi orodji in osnovnim znanjem bomo šli po najkrajši poti do naših ciljev. In kar je morda še pomembneje – obstaja veliko večja verjetnost, da bomo cilje tudi dosegli.

Specialistka za financiranje in osebni proračun v podjetju Vezovišek&partnerji strankam pomagam pripraviti individualni načrt financiranja in namesto njih krmarim mimo finančnih pasti ter poskrbim, da se varno zadolžijo. V reviji Liza svetujem in odgovorjam na vaše vprašanje, ki mi ga pošljite na elektronski naslov ana@financnirecepti.si. Več o podjetju Vezovišek&partnerji na: www.vezovišek.si

Liza - 48/2017

Članek je objavljen v reviji
Liza - 48/2017

Želite prejemati revijo v svoj nabiralnik?

Naročite se lahko po telefonu 04 511 64 44,
ali preko spletne naročilnice.

Revija je lahko tudi lepo darilo.
Naročite revijo za svoje najdražje ali prijatelje.