"Vzemimo si čas za razmislek," je eden tistih, zelo enostavnih receptov, ki ima neverjeten učinek, ko ga enkrat začnemo uporabljati.

Kdaj ga je najbolje uporabiti? Vsakokrat, ko smo pred nekim nakupom, ki za nas ni vsakdanji (npr. pred nakupom oblačil, obutve, opreme itn.). Pa si poglejmo na konkretnem primeru, kaj pomeni, da si vzamemo čas za razmislek ...

Pred kakšnim tednom dni me je po telefonu poklicala prijateljica in me vprašala: "Ana, sem v trgovini z oblačili in ravnokar sem preizkusila eno čudovito oblekico. Res mi je všeč, pa vendar se spomnim tvojega recepta, kjer si omenila, da si moramo pred nakupom vzeti čas za razmislek ... Koliko časa si že moram vzeti za razmislek?" "Superca si!" sem jo takoj pohvalila. "Napreduješ ... Koliko stane obleka?" sem jo najprej vprašala. "47 evrov," mi je odgovorila. "Kolikšen je pa znesek, ki ga težko pogrešiš?" sem jo vprašala v nadaljevanju. "20 evrov," je odgovorila. "No, potem si vzemi najmanj dva dni časa za razmislek."

Recept torej pravi, da več kot nas neka stvar ali storitev stane, več časa potrebujemo za razmislek. In iz katerega zneska sploh izhajamo? Najprej se moramo vprašati, kakšen je tisti znesek, ki nam osebno pomeni veliko, oz. pomeni toliko, da tega zneska ne bomo kar tako, brez premisleka zapravili.

Recimo, da je to znesek 20 evrov. Torej, da je to znesek, za katerega bomo res želeli dobiti nekaj v zameno, ga ne bomo kar tako zapravili, še posebej ne za stvari, ki nam ne prinašajo zadovoljstva. In ko nas bo v trgovini premamila kakšna stvar, ki nas stane več kot 20 evrov, si potem vzamemo toliko več dni za razmislek.

V primeru, da nas bo stala 100 evrov, si bomo enostavno vzeli pet dni za razmislek. "In kaj, če stvari čez pet dni, ko se vrnemo v trgovino, ne bodo več imeli?" se je gotovo zdaj nekomu porajalo vprašanje ... Potem nam ta stvar očitno že ni bila namenjena in bomo to tudi zelo kmalu sami ugotovili.

A bolj kot to je pomembno dejstvo, da nas bo v večini primerov sam nakup minil. Več dni bo minilo od našega obiska v trgovini, bolj se bomo ohladili, bolj se bodo ohladila naša čustva, naše razpoloženje bo drugačno, naš pogled na tisto stvar bo drugačen. In res, nemalokrat si bomo rekli: "Joj, še dobro, da se nisem prenaglil/-a, saj novih hlač, jopice, srajce itn. res ne potrebujem ali pa mi sploh ni bila všeč.

Vas zanima, kaj se je zgodilo z mojo prijateljico? Po tednu dni sva se srečali in jo vidim v 'novi' obleki. "Vauuu, imaš novo obleko?" jo vprašam. "Si jo potem kupila?" "Ne," je odgovorila. In nato nadaljevala: "To je ena izmed 20 oblek, ki jih imam v omari. Ko sva nazadnje govorili po telefonu, sem si prav rekla, da si moram res vzeti čas za razmislek. In ne samo to. Vzela sem si čas in pogledala svojo omaro. Neverjetno, koliko oblek imam, ki jih že leta nisem nosila. Prav groza me je zdaj, če pomislim, da sem bila tik pred nakupom svoje četrte rdeče obleke. In to danes je torej moja stara 'nova' obleka."

Ja, res neverjetno je, kakšen učinek ima ta 'čas', ki si ga vzamemo za razmislek. Sama ta recept prakticiram že vrsto let in opažam veliko razliko. Tako enostaven je, pa še kot lep izgovor nam lahko služi, ko nas npr. prodajalka v trgovini z oblačili pohvali, kako nam obleka pristaja, mi pa se ji lepo zahvalimo in ji zaupamo svoj recept – torej, da se morda vrnemo ponjo čez tri dni. :)

Poskusite torej ta recept, ko boste šli(e) prihodnjič v trgovino po posebnih nakupih. To bo ena nova preizkušnja za vas. Pa srečno!

Specialistka za financiranje in osebni proračun v podjetju Vezovišek&partnerji strankam pomagam pripraviti individualni načrt financiranja in namesto njih krmarim mimo finančnih pasti ter poskrbim, da se varno zadolžijo. V reviji Liza svetujem in odgovorjam na vaše vprašanje, ki mi ga pošljite na elektronski naslov ana@financnirecepti.si. Več o podjetju Vezovišek&partnerji na: www.vezovišek.si

Ana Vezovišek 

Liza - 19/2017

Članek je objavljen v reviji
Liza - 19/2017

Želite prejemati revijo v svoj nabiralnik?

Naročite se lahko po telefonu 04 511 64 44,
ali preko spletne naročilnice.

Revija je lahko tudi lepo darilo.
Naročite revijo za svoje najdražje ali prijatelje.