Ste med tistimi, ki komaj čakate na razprodaje?

In takrat, ko trgovine odprejo svoja vrata, drvite iz ene v drugo ter kupujete, dokler ne izpraznite denarnice? Ali pa morda, dokler vam ne zmanjka prostih rok, da bi lahko prijeli še kakšno vrečko … Morda ste celo eni izmed tistih, ki za čas razprodaj vzame dopust? Hmm, pa ste si preračunali, koliko vas to stane?

Verjeli ali ne, tudi na razprodaje se moramo pripraviti. Vas zanima, kako? Poglejmo si nekaj osnovnih napotkov, ki bi jih bilo dobro upoštevati, da vas ne zanese:

POGLEJTE V OMARE: Najprej dobro poglejte v svoje omare. Nemalokrat se namreč zgodi, da boste v njih našli oblačila, ki jih še nikoli niste oblekli. In kar je še huje – oblačilo ima še vedno pritrjeno etiketo s ceno (to se nekoliko pogosteje dogaja ženskam kot moškim). Da se boste v prihodnje temu izognili, najmanj dvakrat letno uredite svojo omaro. Uredite jo pred začetkom zime in pred začetkom poletja. Pa če tudi ravno pred časom razprodaj. Morda bo to vaš novi motiv.

SEZNAM OBLAČIL: Skrbno naredite seznam oblačil, ki jih resnično potrebujete. Določite barvo, vrsto oblačila, da v trgovini ne boste v dilemi ali – kar je še huje –, da ne boste na koncu ponovno domov prišli z oblačilom, ki ga pravzaprav ne potrebujete. Saj veste, kako je nakupovati brez seznama? Gledamo, vidimo in kupimo ravno tisto, česar v resnici ne potrebujemo. Saj se še spomnite recepta, da moramo ločiti med tistim, kar potrebujemo in kar hočemo, oz. si želimo?

PRIPRAVIMO BUDŽET: Seveda pa moramo pred nakupi preveriti, koliko sredstev sploh imamo na razpolago za razprodaje. Narediti si moramo finančni okvir, znotraj katerega se bomo gibali in ga ne bomo prestopili. Pravzaprav bi morali imeti ta okvir že narejen vsak mesec in če ga en mesec ne bi koristili, bi si ga lahko prenesli v naslednji mesec. Brez okvirja nas lahko kaj hitro zanese in kot izhod v sili že začnemo posegati po kreditnih karticah.

NE POZABITE NA ODMORE: Privoščite si odmore, saj boste tako manj kupili. Zakaj? Ker vas bo morda že na kavici minila želja po videnem. Če boste še malo bolj razmislili, pa boste kmalu ugotovili, da pravzaprav stvari resnično ne potrebujete.

IZOGNITE SE GNEČI: Je to sploh mogoče? V prvih dneh gotovo ne, zato je resnično pomembno, da ste dobro pripravljeni in ne izgubljate časa s pomerjanjem oblačil, ki jih ne potrebujete. Sicer so pa trgovci danes že precej bolj fleksibilni in posebne ugodnosti ponujajo tudi pred glavnimi razprodajami in po njih.

PREVERITE BLAGO: Na razprodajah dobro preverite blago, ki ga želite kupiti, in oblačila pomerite. Verjetno ne želite kupiti blaga z napako.

IZBERITE PRAVO AKCIJO: “Najcenejši izdelek vam podarimo!” Vam je to znano? Vas to še posebej privlači? Tukaj morate biti še posebej previdni in si znati izračunati, koliko ste dejansko prihranili.

IZKORISTITE RAZPRODAJE ZA VEČJE NAKUPE: Razprodaje so najbolj primerne za večje, načrtovane nakupe, kot je športna oprema. Zanjo velja, da so zneski nekoliko višji in zato se vam splača izkoristiti ponudnikov popust.

Kar si je gotovo vredno zapomniti, je tudi to, da nizka cena še ne pomeni, da izdelek morate kupiti. Pazite na svoje finančne okvirje in kupite resnično tisto, kar potrebujete. Pa uspešen nakup vam želim.

Specialistka za financiranje in osebni proračun v podjetju Vezovišek&partnerji strankam pomagam pripraviti individualni načrt financiranja in namesto njih krmarim mimo finančnih pasti ter poskrbim, da se varno zadolžijo. V reviji Liza svetujem in odgovorjam na vaše vprašanje, ki mi ga pošljite na elektronski naslov ana@financnirecepti.si. Več o podjetju Vezovišek&partnerji na: www.vezovišek.si

Liza - 34/2017

Članek je objavljen v reviji
Liza - 34/2017

Želite prejemati revijo v svoj nabiralnik?

Naročite se lahko po telefonu 04 511 64 44,
ali preko spletne naročilnice.

Revija je lahko tudi lepo darilo.
Naročite revijo za svoje najdražje ali prijatelje.