Mladi pari in posojila.

"Stara sva 27 let in si želiva svojo hišo. Imava redno zaposlitev, sva zaenkrat še brez otrok in nimava lastnih sredstev. Želela bi najeti 150.000 evrov posojila in si s tem kupiti najine sanje." Tako nekako gre stavek, ne tako malo mladih parov, ki pridejo po posvet glede zadolžitve. No, niti ne na posvet, temveč po rešitev, kako do denarja, s katerimi bi si kupili svoje 'sanje'. Pri čemer se ne zavedajo, da te sanje ne bi bile tiste mirne, prijetne, temveč bi se kaj hitro lahko sprevrgle v nočno moro. A kaj, ko se tega ne zavedamo takrat, ko bi se morali. Torej, preden se spuščamo v investicijo, ki si je v resnici ne moremo privoščiti.

Zakaj je tako zelo pomembno, da živimo v nepremičnini, ki si jo lahko privoščimo? Ker je to eno glavnih temeljev, ki nam kroji naše življenje. Vse pogosteje poslušamo ali beremo zgodbe, kjer družine ne morejo odplačevati svojih obveznosti in jim grozi izselitev ali pa zgodbe, kjer starejša oseba, s 300 evri pokojnine, živi v mrazu, neredu, v bedi, ker ne more vzdrževati nepremičnine in si obenem ne more privoščiti osnovnih življenjskih potrebščin. Kaj mislite, da si je kdo izmed teh žalostnih primerov želel takšno življenje? Ne. Bi ga spremenil, v kolikor bi prej vedel kaj ga čaka? Vsekakor.

In kaj je tisto, na kar moramo biti najbolj pozorni, de ne bomo tudi sami del tovrstnih zgodb? V prvi vrsti prilagodimo standard življenja svojim zmožnostim. Nikar se ne ozirajmo na druge. Verjeli ali ne, samo šest mesecev naj bi trajalo zadovoljstvo ob vselitvi, potem pa naenkrat začnemo čutiti le še zanko (kreditno zanko) okrog vratu, ki nas počasi duši. Zakaj ne bi torej najprej živeli v manjši nepremičnini in potem počasi rastli skupaj z njo? Ni ga lepšega kot si graditi močne finančne temelje in potem varno rasti. Varnostna rezerva in del privarčevanih lastnih sredstev so osnova. Brez tega nikar ne razmišljajmo o kakršnem koli nakupu nepremičnine.

In če se vrnem k mladim parom (ali pa starejšim), ki tako hitijo v nakup nepremičnine, ki si je navadno v resnici ne morejo privoščiti … Vprašati se moramo, ali smo se pripravljeni odpovedati življenju? Ja, življenju. Kajti to nas čaka takrat, ko se brezglavo, brez osnovnih finančnih temeljev podamo v nakup nepremičnine. Vse preveč primerov je, kjer je čez leto, dve prišlo do neljubih dogodkov (bodisi upad prihodkov, bolezen, nedokončan projekt …) in zaradi katerih so bile naenkrat obveznosti previsoke. Vrednost nepremičnine je kot nalašč upadla, vrednost kredita se ni kaj dosti znižala in tudi rešitev, da bi se nepremičnina prodala kar naenkrat, ni prišla v poštev. In kaj zdaj? Pa smo spet pri eni izmed težkih zgodb. Prijetne sanje se sprevržejo v nočno moro.

In prav nič drugače ne velja za vse tiste, ki živijo sami, z majhnimi prihodki in se tako zelo oklepajo svojih nepremičnin. Kaj je to res življenje, ki si ga človek želi, po vseh letih dela? Življenje, kjer kljub premoženju, ki ga imaš, ne moreš živeti? Prenehajmo se oklepati stvari, ki nam otežujejo življenje, pa čeprav je to izredno težko, saj nas pogosto vežejo čustva, spomini itn. Življenje je eno samo in v kolikor ga ne bomo začeli živeti, bomo kaj hitro prestopili na tisto drugo stran in bomo životarili. Od nas je odvisna naša prihodnost, in ne od drugih, zato jo danes vzemimo v svoje roke, si začnimo najprej graditi močne temelje in potem počasi, stopajmo naprej, korak za korakom. In naj nas pri tem prehitevanje drugih ljudi nikar ne zmoti. Vsak ima namreč svojo pot.