"Pozdravljeni! Stara sem 48 let in živim v hiši svojih staršev ...

Zadnje čase se poigravam z mislijo, da bi kupila stanovanje za oddajo. Torej, ne potrebujem nepremičnine zase, temveč bi želela izkoristiti priložnost in kupiti stanovanje, ki mi bo pozneje, ko bom npr. šla v pokoj, prinašalo dodatno rento. Stanovanje bi želela kupiti s 100-odstotnim financiranjem, saj ne bi rada načenjala sredstev, ki sem jih privarčevala v zadnjih letih (pribl. 3.000 evrov). Vrednost, do katere gledam, je 80.000 evrov, posojilo pa bi si želela na čim daljšo dobo. Moji prihodki znašajo 1.500 evrov. Od trenutnih obveznosti imam lizing za avto (še 250 evrov/mesec, za obdobje 5 let). Zanima me, katera banka omogoča 100-odstotno financiranje in katere so tiste največje pasti, na katere moram biti najbolj pozorna." - Andreja

Ga. Andreja

V zadnjih nekaj letih se je takšna ideja, kot se je porodila vam, porodila še marsikomu drugemu. Nekateri so potem to idejo opustili, drugi pa so jo realizirali. Ali je to prav ali ne, je težko soditi brez vseh informacij. Pa vendar se je treba zavedati tveganj in na drugi strani realnosti, ki jo prinaša nakup nepremičnine z namenom oddajanja, ko gre za 100 % financiranje. Menim, da v vašem primeru ni ključno vprašanje, katera banka omogoča 100-odstotno financiranje, temveč ali je to sploh smotrno. In ko sprašujete o pasteh, niso bančne pasti tiste, ki so najbolj nevarne, temveč je najbolj nevaren nepremišljen in napačen nakup.

Kako naprej?

Glede na vašo starost in na situacijo, v kateri ste, bi marsikdo rekel: “Ja, zakaj pa ne, dobra ideja! Streho nad glavo imate. Stroški bivanja so verjetno zelo nizki (si jih s starši delite), ne zaslužite malo in zakaj si ne bi privoščili nekaj, kar bi vam v prihodnosti prinašalo dodatek k pokojnini.” Vse lepo in prav, dokler se ne odločimo stvari malce bolj razdelati in preveriti, s katerimi izzivi vse se lahko soočimo v tej dolgi dobi (želite namreč maksimalno dobo odplačevanja – v vašem primeru do 75. leta starosti).

Kot prvo ste verjetno v zadnjem času zasledili, da so cene nepremičnin na vrhuncu. To pomeni, da bo vrednost nepremičnin v prihodnjih letih gotovo padla. Res je, da nihče ne ve, za koliko, pa vendar ni prijeten občutek, ko boste imeli po nekaj letih npr. 70.000 evrov posojila in na drugi strani stanovanje, ki bo vredno 60.000 evrov. Ja, tudi takšni padci so mogoči. Poleg tega je treba upoštevati obrok posojila (pribl. 380 evrov) in na drugi strani najemnino, ki jo boste prejemali. V obdobju, ko boste imeli dobrega najemnika in bo redno plačeval obveznosti, ne bo problema, a kaj, ko se slej ko prej pojavijo izzivi z neplačili in morate ta manko sami kriti.

Ste na to pripravljeni? Kaj pa na popravila, renovacijo, ki je v teh letih gotovo potrebna in lahko predstavlja celo do 30 odstotkov vrednosti nepremičnine? In pa na obveznosti, ki jih imate do države? Res je, da je občutek, ko imaš neko dodatno nepremičnino, dober. Pa vendar ni tako dober, ko si izračunaš, da bi v vseh teh letih lahko privarčeval bistveno več! Torej, če zelo posplošim, bi lahko imeli po 25 letih privarčevanih dva- več ali celo trikrat več, kot pa bo vrednost nepremičnine. Ja, res je, da gre tudi tukaj za del tveganja, ki ga nosimo, pa vendar ni kaj dosti drugačno od tega, ko za nakup najamemo posojilo.

Je pa v obeh primerih ključno to, da se na področje, na katero se spuščamo, zelo dobro spoznamo, sicer se tega raje ne gremo. In morda vam v razmislek – raje se najprej usmerite na predčasno poplačilo lizinga in na povišanje varnostne rezerve, saj je to ta trenutek bolj pomembno za vas. Z lizingom namreč bistveno več izgubljate, kot pa bi lahko dobili z npr. varčevanjem. Saj veste, treba je iti stopničko za stopničko, postaviti močne temelje in nato razmisliti o tem, kakšne vrste investicijo bomo izbrali. Pa uspešno!

Ponovno svetujem bralcem revije Liza, vaše vprašanje mi pošljite na mail: ana@vezovisek.si
Specialistka za financiranje in osebni proračun v podjetju Vezovišek&partnerji strankam pomagam pripraviti individualni načrt financiranja in namesto njih krmarim mimo finančnih pasti ter poskrbim, da se varno zadolžijo. Več o podjetju Vezovišek&partnerji na: www.vezovišek.si 
Po novem pa lahko ponovno berete rešitve finančnih zagat, ki so že bile objavljene v reviji Liza na blogu http://anini.financnirecepti.si/

 

Liza - 21/2019

Članek je objavljen v reviji
Liza - 21/2019

Želite prejemati revijo v svoj nabiralnik?

Naročite se lahko po telefonu 04 511 64 44,
ali preko spletne naročilnice.

Revija je lahko tudi lepo darilo.
Naročite revijo za svoje najdražje ali prijatelje.