"Ga. Ana! Že nekaj časa vas spremljam in si nikoli ne bi mislil, da vam bom nekoč tudi sam pisal in vas prosil za nasvet. Moja situacija je nekoliko drugačna ... Zakaj? Prvič: sem moški – na vas se po pomoč v večini obračajo ženske – in drugič: sem se znašel v situaciji, ki je sam, kljub večkratnim poizkusom, ne znam rešiti. Zdaj pa je vse skupaj že tako daleč, da razmišljam o ločitvi. Več let se namreč z ženo že borim glede financ in vsakič znova jo rešujem iz minusa. Kot bi se boril z odvisnežem. Vsakokrat mi obljubi, da je zdaj pa res šla zadnjič v limit, da je res zadnjič uporabila kreditno kartico, da si res želi spraviti finance v red, a čez nekaj mesecev ista zgodba. Noče se sploh o tem pogovarjati, kaj šele, da bi bila pripravljena sprejeti moj nasvet. Ves denar, ki ga zasluži (in tega ni malo – pribl. 1400 EUR), zapravi. In ko jo vprašam, kam je šel denar, mi ne zna (noče) odgovoriti. Vse položnice plačujem jaz, na dopust gremo z mojim denarjem ... Utrujen sem od vsega skupaj." - Borut

G. Borut,

Moram priznati, da se me je vaša zgodba še posebej dotaknila. Verjetno ravno zaradi tega, ker ste moški, in vem, da je moškim toliko težje priznati, ko nekaj ne gre tako, kot bi moralo iti (še posebej, ko govorimo o financah). Verjamem, da ste utrujeni od številnih poizkusov in da se vsakokrat, ko žena prelomi obljubo, počutite izdani. Pa vendar sem vesela, da ste očitno ženi pripravljeni dati še eno priložnost. In prav je tako. Je pa pomembno, da bo vaša žena to tudi začutila – da gre zdaj pa zares.

Kako naprej?

Pogovor je vsekakor osnova in je nujno potreben, pri čemer je pomembno, da poskušata ne vpletati čustev (to bo najtežje). Torej, ne obtožujeta drug drugega, ne iščeta napak, ampak se osredotočita na rešitev. Vsekakor je del pogovora tudi iskanje razloga tovrstnega ravnanja vaše soproge, a se ta največkrat bolje razvije ob osebi, ki ni vpletena v samo dogajanje (terapevt, svetovalec itn.). Glede na vaš opis dogajanja bi bilo treba res uvesti korenite spremembe. Za začetek je treba naprej ugotoviti, kam gre denar vaše soproge. To boste najbolje ugotovili tako, da vzamete bančne izpiske za nazaj in preverite posamezne postavke. Tako prilive kot odlive.

Predlagam za obdobje najmanj šest mesecev. Sicer ni nujno, da vam bodo ti izpiski kaj pomagali, saj morda vaša soproga v večini uporablja gotovino, pa vendar boste vsaj vedeli, iz česa potem izhajati. Iz izkušenj ljudje, ki 'ne vedo', kam gre njihov denar, najraje uporabljajo gotovino. Tako dejansko ne more nihče ugotoviti, kam je denar šel. Pa vendar se bo zdaj to spremenilo, če boste soprogo postavili pred dejstvo, da tako ne želite več živeti.

Vi boste morali prevzeti nadzor. Kaj to pomeni? S soprogo se morata pogovoriti o družinski porabi – iti čez posamezne kategorije (hrana, bivanje, otroci itn.), da bo videla, koliko denarja potrebujete za življenje. Obenem se morata pogovoriti o skupnih ciljih – kratkoročnih in dolgoročnih – ter željah, ki jih imata posamezno in čemur vsak lahko mesečno nameni določen znesek, ki ga skupaj določita. Potem pa za zdaj ne vidim boljše rešitve, kot da soproga svojo plačo nakaže na vaš račun. Seveda z jasnim ciljem – da boste vi sanirali njene dolgove, da bosta videla, kam njen denar gre, in da boste omejili njeno porabo.

Morda se zdi to kruto in na neki način je, pa vendar v takšnih situacijah ni druge rešitve, sicer bo šla le še globlje in globlje in vi skupaj z njo. Seveda je prav, da razpolaga z manjšim denarjem, a bo to vnaprej določeno – skupaj bosta določila znesek in naj bo ta na tedenski ravni. Prav bi bilo, da si njene dolgove napišeta na list papirja in jih imata na vidnem mestu. Potem pa jih vsak mesec zmanjšujete, tako da bo soproga dejansko občutila, kako težko in dolgotrajno je potem to saniranje.

Ne bo lahko, ker gre za neke vrste odvisnost (kakšno, bi bilo dobro še raziskati), pa vendar se je mogoče iz tega izviti, če se bo vaša soproga za to odločila. Ja, na žalost je to potem odvisno od nje, a je pomembno, da veste, da ste naredili vse, kar je v vaši moči, in si nikoli ne boste ničesar očitali. Vse dobro želim!

Ponovno svetujem bralcem revije Liza, vaše vprašanje mi pošljite na mail: ana@vezovisek.si
Specialistka za financiranje in osebni proračun v podjetju Vezovišek&partnerji strankam pomagam pripraviti individualni načrt financiranja in namesto njih krmarim mimo finančnih pasti ter poskrbim, da se varno zadolžijo. Več o podjetju Vezovišek&partnerji na: www.vezovišek.si

Liza - 03/2019

Članek je objavljen v reviji
Liza - 03/2019

Želite prejemati revijo v svoj nabiralnik?

Naročite se lahko po telefonu 04 511 64 44,
ali preko spletne naročilnice.

Revija je lahko tudi lepo darilo.
Naročite revijo za svoje najdražje ali prijatelje.