"Pozdravljeni! Stara sva 26 in 28 let in imava 9 mesecev staro punčko ...

Živiva pri mojih starših in meniva, da je čas, da se osamosvojiva. Imava parcelo, ki nama jo bodo podarili starši partnerja in na kateri bi želela graditi. Investicijo ocenjujeva na 130.000 evrov. Sama sem še na porodniški (ta znaša 600 evrov), partner pa je zaposlen za nedoločen čas in prejema plačo v višini 1.200 evrov. Pred nastopom porodniške mi delodajalec ni podaljšal pogodbe, tako da me čaka še iskanje zaposlitve, pa vendar … Zanima naju, kaj nama svetujete. Je gradnja hiše v tem času sploh realna? Do kakšne vrednosti bi se lahko zadolžila? Razmišljala sva o tem, da bi najprej najela eno posojilo in pozneje, ko dobim službo, še eno. Hvala za odgovor."

Iris

Ga. Iris,

vesela sem, da se vedno več mladih, preden se zadolžite, obrne po nasvet. To pomeni, da se očitno zavedate, kako nevarna je lahko zadolžitev in da vaša situacija ni tako enostavna, da bi se brezglavo podali v gradnjo. Zanimivo mi je tudi, da vas toliko mladih želi živeti v hiši in da ne razmišljate o nekem prehodnem domovanju. Razumem, da je življenje v hiši bolj umirjeno, da vam nihče ne 'hodi po glavi', ste sami svoj gospodar, pa vendar … S tem, da najprej živite v manjšem stanovanju in se potem pozneje, ko privarčujete, preselite v hišo, ni prav nič narobe. To je pravzaprav veliko bolj varna pot, kot pa zadolžiti se za nekaj, česar morda sploh ne boste sposobni vzdrževati.

Kaj zdaj?

Finančno gledano je gradnja hiše precej velik izziv. Zakaj? Ker vam lahko na podlagi izkušenj povem, da se navadno že sama ocena investicije na koncu podraži za najmanj 20 % (bolje 30 %). Pa četudi bi ta ostala takšna, kot jo predvidevata, torej v višini 130.000 evrov, si osebno ne predstavljam, kako bi živela s tako veliko mesečno obremenitvijo. Predstavljajte si namreč, da bi morali poleg posojila naslednjih 25, 30 let plačevati tudi vse redne stroške (elektriko, vodo, ogrevanje itn.), ki vam jih do danes (predvidevam) ni bilo treba. To je resnično velik finančni zalogaj in v trenutni situaciji zelo, zelo prevelik za vaju.

Verjamem, da se boste kmalu zaposlili in da se bodo vajini prihodki povečali, pa vendar bo gradnja kljub temu še pod velikim vprašajem. Vaša zaposlitev bo namreč prispevala k še višji zadolžitvi, ki pa bi, kot že napisano, presegala vajine dejanske zmožnosti. No, če bi samo vaši prihodki znašali npr. 3.000 evrov, potem sama zadolžitev ne bi bila problem. Bi pa ob takšnih prihodkih lahko precej privarčevali in že iz tega naslova ne bi potrebovali tako visokega posojila. A navadno ni vse tako lepo.

Na vašem mestu bi vsekakor še naprej iskala rešitev za osamosvojitev, a na način, da se ne bi zadolžila, dokler vsaj vi ne dobite zaposlitve. Četudi je to najemnina za nekaj časa. Na ta način bosta vsaj občutila, kaj pomenijo mesečne obveznosti, ki so navadno nižje od obveznosti, ki jih imamo po najemu posojila. Potem ko se boste zaposlili, bosta nekaj privarčevala (imela obenem varnostno rezervo), pa bi na vašem mestu najprej poiskala manjše stanovanje. Imata namreč majhnega otroka in ste v obdobju, ko bi morali resnično uživati življenje. Nikar si ga ne uničita s prenaglimi odločitvami in prevelikimi željami (trenutno). Imata še ogromno časa in prepričana sem, da če bosta upoštevala osnovne temelje, da vama bo želje uspelo nekoč uresničiti. Srečno!

Ponovno svetujem bralcem revije Liza, vaše vprašanje mi pošljite na mail: ana@vezovisek.si
Specialistka za financiranje in osebni proračun v podjetju Vezovišek&partnerji strankam pomagam pripraviti individualni načrt financiranja in namesto njih krmarim mimo finančnih pasti ter poskrbim, da se varno zadolžijo. Več o podjetju Vezovišek&partnerji na: www.vezovišek.si

Liza - 07/2019

Članek je objavljen v reviji
Liza - 07/2019

Želite prejemati revijo v svoj nabiralnik?

Naročite se lahko po telefonu 04 511 64 44,
ali preko spletne naročilnice.

Revija je lahko tudi lepo darilo.
Naročite revijo za svoje najdražje ali prijatelje.