"Pozdravljeni, sem študentka, ki ima do konca študija še dve leti. Kljub študiju redno delam in v povprečju zaslužim 400 evrov na mesec. Moj izziv je, da mi kljub temu da sem precej zaposlena, tako z delom kot s študijem, in da živim še doma pri starših, ne uspe kaj dosti privarčevati. Če mi morda kakšen mesec uspe dati 100 evrov na stran, jih naslednji mesec porabim. Nekaj denarja bi rada začela dajati na stran, ampak če ga puščam samo na računu, ga hitro porabim. Kaj mi predlagate, kako naj začnem varčevati? Naj denar vežem na kakšne sklade ali kako drugače? Ne spoznam se na to, bi pa želela nekaj pametnega narediti zdaj, ko še nimam toliko obveznosti, ki jih je treba plačevati." - Kaja

Kaja,

zelo lepo, da vam poleg študija uspe še redno delati. To ni tako samoumevno v današnjih časih, čeprav sem sama zagovornica kombinacije študija in dela, saj s tem znanje, ki ga dobimo na fakulteti, lahko že sproti uporabljamo pri svojem delu. In če bi nekdo pomislil, da je to dvoje težko usklajevati, lahko iz svojih izkušenj povem, da je študij ob delu bolj enostaven, saj znaš povezati prakso s teorijo. A vrnimo se k vašemu izzivu ... Kako kaj privarčevati? Najprej je potrebna želja po spremembi, in to imate. Zdaj pa sledijo koraki, kako se tega sistematično lotiti.

Kako naprej?

Ta način, da upamo na to, da nam konec meseca kaj ostane, odpade. Zakaj? Ker se ta še nikoli ni izkazal za uspešno strategijo. Mesec prehitro mine, denarja v denarnici ali na kartici pa navadno zmanjka že prej. Kar gotovo deluje, pa je to, da odmik naredimo takoj, ko prejmemo nakazilo. Sami veste, kdaj prejmete plačilo, in takrat je treba preprosto določen znesek preusmeriti. In zdaj vaše vprašanje – kam? Najprej zagotovo na varčevalni račun, da si tudi vi ustvarite t. i. varnostno rezervo.

Ja, temu se tudi vi ne morete izogniti, saj so posledice, če varnostne rezerve nimate, za vse enake. Kaj se lahko zgodi? Namensko bi recimo varčevali v skladih, potem pa bi si ob prvi proračunski bombi želeli izplačati privarčevana sredstva iz skladov. Vrednost skladov bi ravno v tistem trenutku bila na zelo nizki ravni in izplačali bi si lahko manj, kot pa ste vplačali – ustvarili bi torej izgubo in bi imeli manj, kot pa če bi denar hranili na varčevalnem računu. In da ne omenjam razočaranja, ki bi ga ob tem občutili.

A ker vsi vemo, da za dolgoročne cilje ni primeren varčevalni račun in so za to drugi finančni produkti, je treba še kako dobro načrtovati naše cilje in na koncu potem zbrati finančne produkte. In kakšen znesek varčevati? Glede na to, da živite doma in predvidevam, da staršem nič ne plačujete, bi morali to izkoristiti in stremeti k temu, da čim večji znesek usmerite v varčevanje. Saj veste, minimalno to znaša 20 % prihodkov, a v vašem primeru je ta odstotek gotovo višji.

Preverite, kaj mesečno nujno potrebujete in kje po vašem mnenju porabite preveč, po nepotrebnem. Potem pa si na drugi strani določite tudi cilje in pot do teh. Tako boste hitro videli, kako dolga je navadno pot do ciljev in kako hitro se ta podaljša, če ne začnemo varčevati pravočasno. Leta imajo še kako pomembno vlogo pri varčevanju.

Najprej torej načrt in na koncu izbira finančnih produktov! Pred tem pa se morate najprej izobraziti glede posameznih naložbenih razredov, finančnih produktov, da se ne boste ob tej poplavi rešitev opekli. Pa uspešno načrtovanje želim!

Ponovno svetujem bralcem revije Liza, vaše vprašanje mi pošljite na mail: ana@vezovisek.si
Specialistka za financiranje in osebni proračun v podjetju Vezovišek&partnerji strankam pomagam pripraviti individualni načrt financiranja in namesto njih krmarim mimo finančnih pasti ter poskrbim, da se varno zadolžijo. Več o podjetju Vezovišek&partnerji na: www.vezovišek.si 
Po novem pa lahko ponovno berete rešitve finančnih zagat, ki so že bile objavljene v reviji Liza na blogu http://anini.financnirecepti.si/

Liza - 17/2018

Članek je objavljen v reviji
Liza - 17/2018

Želite prejemati revijo v svoj nabiralnik?

Naročite se lahko po telefonu 04 511 64 44,
ali preko spletne naročilnice.

Revija je lahko tudi lepo darilo.
Naročite revijo za svoje najdražje ali prijatelje.