"Pozdravljeni! Sem sredi ločitvenega postopka in z ženo nisva enakovredno vlagala v stanovanje. Stanovanje je moje, ona se tega zaveda, niti ne pričakuje, da bo veliko dobila, a vseeno nekaj hoče.

Naj povem, da je nikakor ne morem izplačati, razen če prodam stanovanje, česar pa ne želim narediti. Posojila za to, da bo imela ona nekaj denarja, ne želim najemati. Kaj naj naredim? Se mi splača prodati ali naj iščem kakšno drugo rešitev?" - Matjaž

G. Matjaž,

precejšen izziv je pred vami in vam ga prav nič ne zavidam. Iskreno, ko bi le ostalo pri tem, da bo žena zadovoljna z določenim zneskom in ne bo želela polovičnega deleža. Saj veste, kako je ... Več časa, ko imamo za razmislek, bolj ko se čustveno oddaljujemo, vedno več idej dobimo. Zlasti ko nam jih drugi predlagajo (prijatelji, starši itn.). Kaj hitro začnemo razmišljati drugače in že spremenimo svoj prvotni predlog.

Kako naprej?

Zagotovo je prvi korak ta, da svoj dogovor čim prej spravita na papir pri notarju. Le tako boste namreč vedeli, kako konkretno si bosta razdelila premoženje. Prepričana sem, da ste tudi vi že sami slišali za kakšen primer, kjer potem partner, ne glede na dejanski vložek, želi polovico premoženja. Zato, če bo res ostalo tako, da bi ji morali izplačati le en manjši znesek denarja, raje hitro najemite posojilo in ji ga izplačajte. To je namreč še vedno precej manj kot pa polovica stanovanja. Sicer je pa zelo pomembno tudi to, da se vi sami vprašate, ali se v tem stanovanju vidite še naprej. Boste tukaj lahko začeli novo življenje ali pa bodo spomini preveč boleči in vas bo to oviralo? Če namreč že danes razmišljate o tem, da se tukaj dolgoročno ne vidite, potem je gotovo najbolje, da se prodaje lotite že zdaj.

Že zato, ker je vrednost nepremičnin na vrhuncu (ja, danes se splača prodati nepremičnino, na nakup pa je bolje malce počakati). Obenem se moramo zavedati, da takšna odločitev zelo vpliva na naš proračun. Prej sta bila npr. dva in sta si stroške delila, potem pa ostanete sami. Kar naenkrat torej ni najpomembnejša delitev premoženja, temveč vprašanje, kako bomo v prihodnosti sploh finančno delovali? Bomo sploh zmožni plačevati stroške? Bomo lahko ob vsem tem tudi varčevali, saj vemo, da smo v nasprotnem primeru na precej tankem ledu? Bomo lahko živeli in ohranjali standard, ki si ga želimo?

Po drugi strani pa, če imamo veliko stanovanje, morda razmislimo o tem, da ga celo oddamo in gremo sami v manjše stanovanje. Poznam takšen primer in vem, da je lahko to zelo dobra rešitev. V tem času začnemo sami bolj racionalno razmišljati, nismo več tako čustveno in materialno vezani in kaj hitro na vse skupaj gledamo popolnoma drugače. Torej, predlagam, da si odgovorite na ključna vprašanja in potem boste takoj vedeli, katera smer je prava. In morda v razmislek – čustva in denar ne gredo skupaj. Krojijo pa našo usodo.

Ponovno svetujem bralcem revije Liza, vaše vprašanje mi pošljite na mail: ana@vezovisek.si
Specialistka za financiranje in osebni proračun v podjetju Vezovišek&partnerji strankam pomagam pripraviti individualni načrt financiranja in namesto njih krmarim mimo finančnih pasti ter poskrbim, da se varno zadolžijo. Več o podjetju Vezovišek&partnerji na: www.vezovišek.si 
Po novem pa lahko ponovno berete rešitve finančnih zagat, ki so že bile objavljene v reviji Liza na blogu http://anini.financnirecepti.si/