"Pozdravljeni! Stara sem 48 let in skupaj z družino živimo v hiši, ki smo jo kupili leta 2009 in za katero smo najeli stanovanjsko posojilo.

To bomo imeli še 20 let (obrok 550 evrov mesečno in ta se spreminja). Poleg stanovanjskega pa imamo še posojilo za avto z mesečnim obrokom pribl. 200 evrov. Najini prihodki znašajo skupaj v povprečju 2.300 evrov. Glede na obveznosti, ki jih imamo iz naslova posojila, nama nikakor ne uspe priti na zeleno vejo oz. nama karkoli privarčevati. Res živimo prav iz meseca v mesec in počasi sem utrujena od tega. Zdi se mi, kot da kar naprej razmišljam o tem. Meseci so mi prekratki, da o višini dohodkov ne govorim. Prav groza me je pogledati na bančni račun po tem, ko dobim plačo, saj mi obrok posojila takoj 'poje' večino plače. Razmišljava o tem, ali bi vse skupaj združili v eno posojilo. Se vam zdi to pametno? Hvala za odgovor in z veseljem vas bom spremljala še naprej." - Metka

Ga. Metka,

Situacija, v kateri ste, res ni prijetna. Razumem vaš stres in utrujenost. Ko takšno stanje, kot je vaše, traja več let, je pričakovati, da izgubite voljo in energijo. In verjamem, da je grozno pogledovati na bančni račun, ko je ta že takoj ob prilivu precej zmanjšan. Tudi ta občutek: “To je ostalo in do plače moramo razpolagati samo s tem” je sila neprijeten in na dolgo progo celo škodljiv za naše zdravje. Pa vendar sem prepričana, da so tovrstne situacije rešljive. Vse, kar potrebujete, je nova moč in akcija. Pa si poglejmo kakšna …

Kako naprej?

Velikokrat se moji odgovori ponavljajo. Zakaj je tako? Ker so osnove za vse enake. Sicer me včasih to že pošteno moti, saj si želim podati kakšne drugačne odgovore, pa vendar imamo ljudje v večini največ težav ravno z osnovami. In tako je tudi pri vas. Seveda ne moremo delati čudežev, ko smo omejeni s prihodki in na drugi strani obremenjeni s krediti, pa vendar se z malimi koraki da narediti lepe premike. In dejstvo je, da tiste največje premike uspe narediti le tistim, ki so najbolj vztrajni in so se pri sebi odločili doseči zastavljeni cilj.

V vašem primeru bi moral biti ta cilj v prvi vrsti čimprejšnje odplačilo dolga, in ne misel na to, kako bi z daljšo dobo končno zadihali in imeli le en obrok. Vem, tega si večina ne želi slišati, pa vendar je to edina korektna in prava usmeritev. Zakaj bi imeli zdaj daljšo dobo, ko pa bi se v prvi vrsti lahko znebili posojila za avto. Sicer nimam podatka o tem, kakšen avto imate, pa vendar vam iz izkušenj zaupam, da je vrednost tega največkrat previsoka. In tako za neko premičnino, ki samo izgublja vrednost, plačujemo več sto evrov mesečno. Škoda. Sama bi na vašem mestu razmislila o tem, kako lahko zmanjšam to obveznost – bodisi z dodatno usmerjenimi sredstvi za ta namen ali pa z menjavo (dražje vozilo za cenejše). Velikokrat je sicer tukaj prisoten izgovor, da se rabljeno vozilo bolj kvari, a je žal to res samo izgovor. Resnica je drugačna.

Kar se tiče stanovanjskega posojila, pa imamo dva izziva. Prvi je ta, da je obrok res malce visok glede na vaše prihodke, kot drugo pa je vezan na euribor – torej si osebno ne predstavljam, kako boste posojilo odplačevali, ko bo obrok višji, kot je danes. Vsekakor bi vam priporočala analizo obstoječe kreditne pogodbe in optimizacijo, a naj ta ne bo na način, da vse skupaj združite in dobo podaljšate. Če resnično želite izboljšati trenutno stanje in končno zaživeti, potem je najbolj pomembno to, da ugotovite, kje ste danes, se seznanite s pravili, ki so nujno potrebna za ohranjanje stabilnosti, in nato iz tega vidite, kakšen obrok si vi dejansko lahko privoščite. Na žalost vam lahko povem, da se situacija kljub refinanciranju dolgoročno ne more spremeniti, če ne boste spremenili svojega odnosa in trenutnega ravnanja. Zdaj pa le pogumno in začnite na začetku.

Liza - 22/2019

Članek je objavljen v reviji
Liza - 22/2019

Želite prejemati revijo v svoj nabiralnik?

Naročite se lahko po telefonu 04 511 64 44,
ali preko spletne naročilnice.

Revija je lahko tudi lepo darilo.
Naročite revijo za svoje najdražje ali prijatelje.