"Ga. Ana, zabredli smo precej globoko, tako globoko, da želijo našo hišo prodati na dražbi, saj nimamo s čim poplačati dolgov. Dolgovi so nastali po tem, ko je žena zaprla trgovino, ki jo je imela, saj ni bilo dovolj prometa. Ostalo nam je neprodano blago, ni nam uspelo plačati vsem dobaviteljem in ti so nam napovedali izvršbo. Dolg znaša približno 12 tisoč evrov, midva pa nimava kje vzeti. Imava še sina, ki obiskuje osnovno šolo, in si ne predstavljava, da bi se morala izseliti" - Obupana bralca

Pozdravljeni!

Ko sem prebrala te vrstice, me je kar streslo, saj ne morem verjeti, da lahko nekdo zaradi 12 tisoč evrov neporavnanega dolga dejansko ostane brez hiše!? Pri čemer ni šlo za namerno neplačevanje obveznosti, temveč enostavno za neuspešno poslovanje, ki si ga v prvi vrsti vi gotovo niste želeli.  Sicer imam na žalost nekoliko premalo podatkov o tem, kakšna je trenutno situacija. Ali imate blokirane račune, kdo so upniki, gre za en večji znesek ali več manjših itn.

Kdaj ste se nazadnje pogovarjali z upniki, kakšen je trenutno vajin status (je kdo od vaju zaposlen) itn. Navadno gremo ob takšnih napovedih najprej na banko in verjamem, da ste tja že šli. In te nam v takšnih situacijah tudi navadno prve obrnejo hrbet (čeprav si sama že nekaj let prizadevam, da bi se to spremenilo). In tako se moramo oprijeti drugih rešitev … vedno obstajajo še druge rešitve, samo videti jih moramo in se odločiti za to, da jih sprejmemo.

Kaj zdaj?

V prvi vrsti bi bilo treba narediti spisek vseh neplačanih obveznosti. Od najmanjše do največje, in na drugi strani napisati vaše prihodke. Nekaj jih gotovo imate. Potem bi morali preveriti, ali vam je morda še ostalo kaj blaga še iz časa trgovine, in če vam ga je, bi ga morali kar najhitreje in najbolj optimalno unovčiti. Na podlagi tega boste videli, za koliko bi lahko zmanjšali svoje obveznosti in kateremu izmed upnikov bi lahko ta znesek namenili. Ne glede na to, kdaj ste nazadnje govorili z njimi, je treba še enkrat opraviti pogovor.

Ampak tokrat morate biti nanj zelo pripravljeni. Pri tem vam bo pomagal jasen načrt izpisanih obveznosti in načrt, kdaj in kako boste dolg do njih odplačali. Glede na to, da ste očitno zelo omejeni s prihodki, morate nujno razmisliti o tem, kako jih povišati. Eno je zagotovo dodatno delo, drugo pa morda oddaja nepremičnine, v kateri bivate. Živite v hiši in navadno obstaja kakšen prostor, ki ga lahko oddate. Vem, da to ne bo lahko, pa vendar se morate zdaj oprijeti vsake rešitve, ki obstaja. Morda se lahko celo začasno preselite k bližnjim in oddate celotno hišo. Ali je to realno, ne vem, ker nimam teh informacij.

Prepričana sem, da če se upnikom predstavi jasen načrt, ki temelji na realnih številkah, potem ne bodo šli v izvršbo. Je pa res, da je ključna transparentnost in to, da se dogovora držite. Ne bo lahko, je pa rešljivo. In škoda bi bilo zavreči to priložnost, ko še ni prepozno. Če ne bi našli skupnega jezika ali ne veste, kako se tega lotiti (vam je pretežko), pa nikar ne odlašajte in si poiščite nekoga, ki vam bo pomagal. Ni še prepozno, bo pa lahko, če ne boste pravočasno reagirali.

Ponovno sem začela svetovati bralcem revije Liza, svoje vprašanje mi pošljite na mail:
ana@vezovisek.si
Specialistka za financiranje in osebni proračun v podjetju Vezovišek&partnerji strankam pomagam pripraviti individualni načrt financiranja in namesto njih krmarim mimo finančnih pasti ter poskrbim, da se varno zadolžijo. Več o podjetju Vezovišek&partnerji na: www.vezovišek.si