"Pozdravljeni! Z možem imava strogo ločene finance že od samega začetka zveze. Ko sva kupovala stanovanje, sva se dogovorila, da bo on odplačeval posojilo, jaz pa bom prevzela preostale obveznosti iz naslova bivanja, hrane ... Na začetku, ko še nisva imela otrok in dveh avtomobilov, je še nekako šlo, zdaj, zadnja leta, pa doživljam pravi stres. Sama namreč zelo težko s svojo plačo pridem skozi mesec in mi je res neprijetno ga prositi, ali mi lahko da 50, 100 evrov za trgovino, za frizerja, za otroke ... Enostavno so obveznosti, ki jih plačujem jaz, glede na moje prihodke, previsoke. Sem se že želela pogovoriti z njim, pa enostavno nima posluha. Takoj sem deležna očitka, da tako ali tako ne znam z denarjem, da zapravljam za nepotrebne stvari ... Ničesar ne morem privarčevati, čeprav si želim. Tudi jaz imam svoje cilje, a jih na ta način nikoli ne bom mogla uresničiti. Hvala za vaš odgovor." - Renata

Ga. Renata

Ne vem, ali vas bom s tem kaj potolažila ali ne … Niste edini, ki ste v takšni situaciji. Ločene finance niso takšna redkost, kot bi si sama želela. Razumem vaše občutke, saj je resnično težko živeti v partnerstvu, ki ga pravzaprav v resnici sploh ne čutimo. Finance so področje, o katerem že tako ali tako neradi govorimo. Ko je govora o skupnih financah, pa še toliko težje. Takrat se namreč pogosto izkaže marsikaj, kar se prej, v vseh letih, ni kazalo. Vidi se, kakšna so naša prepričanja, s katerimi smo stopili v zvezo, kakšni so naši cilji (ti so lahko kar naenkrat zelo različni), naše prioritete, ali smo po naravi 'zapravljivci' ali smo bolj preudarni. Skratka, izziv je pred vami, ki pa ga lahko rešite.

Kako naprej? Pogovor, pogovor in še enkrat pogovor. Ta je ključen, če želite trenutno situacijo spremeniti in odpraviti stres, ki ga doživljate. To nikakor ni zdravo za partnerstvo in dolgoročno lahko vodi celo do ločitve. Obstajajo pravila, ki bi jih v partnerstvu morali upoštevati, če želimo imeti res močan odnos in skupaj finančno rasti. Ker sem omejena s prostorom, bom izpostavila tri:

V razmerju se moramo počutiti enakovredne. Dejstvo je, da običajno eden od partnerjev zasluži več kot drugi, zato bi bilo prav, da so tako razporejeni tudi odhodki. Ni prav, da enemu partnerju ostaja denar na računu, drugi pa živi v minusu. Seštevek plusa in minusa je v tem primeru še vedno minus.

Svojemu partnerju moramo biti v podporo. In ko gre za finančne izzive, je podpora še toliko pomembnejša. Moramo se seznaniti s tem, kolikšni so prihodki partnerja, da bomo vedeli, kakšen manko je treba nadomestiti ob npr. izgubi službe, in za ta namen kreirati t. i. varnostno rezervo. Potem pa, če pride do neljubega dogodka, moramo skupaj narediti akcijski načrt, kako bomo ta manko čim prej nadoknadili.

Načrtovanje naše prihodnosti mora biti skupno. Določanje skupnih ciljev, pogovor o željah je nekaj, o čemer bi se morali odkrito pogovarjati, sicer se nam lahko kaj hitro zgodi, da leta minevajo, mi svojih želja ne izpolnjujemo in kar naenkrat se vprašamo, kaj si sploh želimo? Gremo s partnerjem po isti poti ali pa smo se morda vmes izgubili in začeli hoditi po različnih poteh. Zato je zelo pomembno, da se pogovarjamo o svojih željah in da se predvsem slišimo.

To so tri od šestih pravil, ki naj vam bodo v pomoč pri pogovoru s partnerjem. Če vam bo uspelo vpeljati že prvo – da se boste počutili enakovredne in da ne boste pod nenehnim pritiskom, bo že zelo veliko. Potem pa počasi naprej. Tudi partner se bo tako bolje počutil in ne bo preveč obremenilo zanj. Le pogumno!