"Ga. Ana! Spremljam vas že kar nekaj let in nikoli nisem zbrala dovolj poguma, da vam tudi sama zaupam svoj problem. Vedno sem imela neki strah, kaj pa, če me bo kdo prepoznal v tej zgodbi, kaj pa če bodo zdaj vsi vedeli, kaj pa bodo rekli itn. Prav res je neverjetno, kako težko nam je govoriti o denarju. Pa vendar … Zdaj je očitno prišel pravi čas, da se tudi sama soočim z realnostjo in da se spravim v red. Stara sem 62 let in sem upokojena. Imam 1.050 evrov pokojnine (vem, marsikdo bi se zgrozil ob tem in si mislil, kaj se sploh pritožujem), živim sama, v majhnem stanovanju. Na prvi pogled vse lepo in prav. A potem je tukaj še druga plat. V preteklosti sem naredila kar nekaj napak, ki jih danes obžalujem in zaradi katerih pošteno plačujem. Imam limit v višini 3.000 evrov, posojilo v višini 300 evrov ter lizing v višini 250 evrov. Stroški stanovanja znašajo minimalno 200 evrov in potem mi za življenje ostane zelo malo. Razmišljam o tem, kako zmanjšati obveznost, najeti novo posojilo, podaljšati dobo, poplačati limit. Zanima me, kaj vi o tem mislite, je to prava pot? Hvala vam, Stanka."

Ga. Stanka,

večina ljudi se vse preveč obremenjuje s tem, kaj bodo drugi rekli, si mislili itn. Pozabite nanje in vso energijo raje usmerite vase. Če je prej niste, je zdaj skrajni čas. Preteklost tudi ni zato, da se z njo zdaj obremenjujemo. Je zato, da se iz nje nekaj naučimo. Ključno je, da si sami najprej odgovorite na vprašanje: “Ste se res dovolj naučili na preteklih napakah?” Če se niste, potem je ves trud zaman. A glede na to, da ste se opogumili, verjamem, da imate svojih napak res dovolj.

Kaj zdaj?

Refinanciranje – poplačilo limita, obstoječega lizinga in posojila – je klasična in najpogostejša rešitev, h kateri se ljudje najprej usmerijo. Pa veste, zakaj? Ker je ta najlažja in se nam ni treba kaj dosti premakniti iz cone udobja. Se strinjate? Veliko težja je tista, ki vam jo bom jaz priporočala … In to je, da optimizirate tisto, s čimer razpolagate! Ker ste že prebirali moje odgovore in veste, kako iskrena sem, bom tudi vam iskreno odgovorila … Ne morem mimo tega, da me je zbodel obrok za lizing. 250 evrov za obrok za avto? Lahko rečem samo 'vauuuu'. Kje je potem še bencin, vzdrževanje avtomobila, pa zavarovanje …

Saj ni nič čudnega, da ste v takšnem finančnem stanju. Takoj lahko vidimo, da vaša pokojnina ne more zadoščati luksuzu, ki si ga privoščite. Ja, avto je v vašem primeru luksuz. Upokojenka ste, imate veliko časa, lahko uporabljate številne popuste … Kaj res potrebujete avto? Po mojem mnenju ne. Če pa že, pa nikakor ne takšnega, ki si ga v resnici ne morete privoščiti. Nujno prodajte avto – če vam bo ostalo kaj od kupnine, pa dobro razmislite, kaj boste s tem. Če mene vprašate, bi poplačevala limit. Ta vas vsak mesec stane pribl. 40 evrov! Veste, kako nepotreben strošek je to? In kar je še najhuje – limita se sploh ne morete znebiti!

Potem bi se lotila pregleda stvari v stanovanju – preverila, kaj lahko prodam, česa ne potrebujem več, in vse to usmerila v zniževanje obveznosti. Vem, težko vam je verjetno brati te vrstice in si ne predstavljate, kako boste živeli brez avta, pa vendar … Verjemite mi, na ta način se boste znebili velikega bremena. In ne nazadnje … Če ste vitalni, to izkoristite in razmislite o tem, kako bi lahko dodatno 'zaslužili'. Gre predvsem za delo, kjer bi izkoristili prijetno s koristnim in s katerim bi na eni strani ohranjali vitalnost, stkali nova poznanstva in na drugi strani poskrbeli za to, da bi začeli živeti. Ja, živeti, saj si to po (recimo 40 letih dela) zaslužite! Samo še en korak vas torej čaka … Odločitev, da nekaj naredite.

Ponovno svetujem bralcem revije Liza, svoje vprašanje mi pošljite na mail: ana@vezovisek.si
Specialistka za financiranje in osebni proračun v podjetju Vezovišek&partnerji strankam pomagam pripraviti individualni načrt financiranja in namesto njih krmarim mimo finančnih pasti ter poskrbim, da se varno zadolžijo. Več o podjetju Vezovišek&partnerji na: www.vezovišek.si

Liza - 08/2019

Članek je objavljen v reviji
Liza - 08/2019

Želite prejemati revijo v svoj nabiralnik?

Naročite se lahko po telefonu 04 511 64 44,
ali preko spletne naročilnice.

Revija je lahko tudi lepo darilo.
Naročite revijo za svoje najdražje ali prijatelje.