"Draga Ana, sem 65-letna upokojenka, ki ima 920 evrov pokojnine. Vem, marsikdo bo rekel, da se nimam kaj pritoževati in da sem lahko srečna, a vseeno komaj še živim in sem zelo nesrečna." Tako se začne pismo bralke, ki prosi za pomoč. Poglejte, kaj ji svetuje Ana Vezovišek, specialistka za financiranje in osebni proračun.

Imam kar štiri posojila, od tega tri na banki in na zasebnem podjetju in te obremenitve skupaj znašajo 420 evrov. Potem imam še dva limita, oba po 2.000 evrov. Enega na eni banki in drugega na drugi. Ker to ni bilo dovolj, sem si pomagala s kreditnimi karticami. Na eni imam 850 evrov limita, na drugi 400 evrov, na tretji pa 600 evrov.

Zdaj sem se enostavno tako zapletla, da se ne znam več odplesti.

Ko sem pred letom dni refinancirala prejšnje obveznosti, sem si rekla, da bom sedaj pa spremenila svoj odnos do denarja. A poglejte me zdaj – v tako kratkem času sem spet na istem oz. na slabšem.

Res ne vem, kaj naj naredim. Ne morem tako živeti. Možu si ne upam nič reči, saj je popolno nasprotje mene. Je varčen, zna z denarjem. Ima 1.300 evrov pokojnine. Poleg tega ima tudi privarčevan denar. Če bi mu karkoli omenila, bi znorel, zato sem raje tiho in trpim. Ne vem sicer, koliko časa bom še lahko in tega me je strah. Imate kakšen nasvet?

Upokojenka

Draga upokojenka.

To pa res ni življenje, ki bi si ga človek zaslužil po več desetletjih dela. Imate prav, marsikdo bi si želel takšne pokojnine, kot jo imate vi, in marsikdo bi z njo ravnal čisto drugače. Pa vendar je na svetu tako, da za tisto kar nimamo, menimo, da bi ravnali drugače, in da tisto, kar imamo, premalokrat cenimo.

Očitno ste vse svoje življenje ravnali tako kot ravnate danes in vam v resnici nikoli ni bilo treba skrbeti za to, da bi lahko shajali skozi mesec. Vaše družinske finance so bile od nekdaj ločene, vsak je vedel, kaj so njegove obveznosti, in vsak je delal po svoje.

To ni način, ki bi ga jaz zagovarjala, saj slej ko prej pride do hudih težav. Če ne prej, pa v tretjem življenjskem obdobju, ko bi morali uživati v sadovih preteklega dela. In glede na višino pokojnine, ki jo imata s soprogom, očitno nista bila v povprečju in niste živeli v pomanjkanju.

Kaj zdaj?

Vsaka situacija, v kateri se znajdemo, je tam s prav posebnim namenom. Vam je finančno življenje očitno večkrat pogledalo skozi prste, zdaj pa se je nekdo odločil, da vam da novo lekcijo. In to ne glede na starost, saj za učenje ni nikoli prepozno.

Morda od mene pričakujete rešitev v smislu refinanciranja, pa vendar to pri vas ni rešitev. Če vam do danes ni uspelo vzpostaviti ravnovesja in se naučili ravnati z denarjem, boste to težko spremenili z novim posojilom. Nič drugače ne bo, morda kakšnih nekaj deset evrov več na računu, ki pa bodo ob naslednji manjši nepričakovani proračunski bombi izginili.

Po mojem mnenju je ključ do finančne 'odrešitve' temeljit pogovor z vašim možem, ne glede na to, kako težko vam je to, kako tega nikakor ne želite deliti z njim ... To je preizkus, ki ga morate opraviti.

In dlje boste odlašali, slabše bo. Dolgovi ne bodo izginili, temveč bodo kvečjemu večji. Upokojenci ste na žalost omejeni s prihodki in nemogoče je od vas pričakovati, da boste zaslužili več. Zatorej morate pogledati, kaj lahko naredite danes. Morda imate kakšne stvari, ki jih lahko prodate in z njimi poplačate del dolgov, ali pa morda oddate del nepremičnine, s katerim boste prej poplačali dolgove.

Najprej se morate znebiti limitov in zasebnih posojil, ker so obresti izredno visoke, nadaljevati s kreditnimi karticami ter nato s posojili, kjer je glavnica nižja. Verjamem, da vam bo uspelo. Potrebujete le pogum in odločitev za to, da ste tokrat resnično pripravljeni spremeniti svoj odnos do denarja. Pogumno torej!

Ana Vezovišek, specialistka za financiranje in osebni proračun

V podjetju Vezovišek&partnerji strankam pomaga pripraviti individualni načrt financiranja in namesto njih krmari mimo finančnih pasti ter poskrbi, da se varno zadolžijo. V reviji Lisa svetuje in odgovori na vaše vprašanje, če ji ga pošljete na elektronski naslov ana@vezovišek.si. Več o podjetju Vezovišek&partnerji na: www.vezovišek.si

Lisa - 12/2016

Članek je objavljen v reviji
Lisa - 12/2016

Želite prejemati revijo v svoj nabiralnik?

Naročite se lahko po telefonu 04 511 64 44,
ali preko spletne naročilnice.

Revija je lahko tudi lepo darilo.
Naročite revijo za svoje najdražje ali prijatelje.