Naša strokovnjakinja za financiranje in osebni proračun Ana Vezovišek svetuje, kako se spopasti z visokimi stroški posojil in kreditnih kartic.

Pozdravljeni,

zabredla sem v finančne težave. Imam tri kartice, limit v višini 2.500 evrov, posojila. Zdaj bi želela vse ukiniti in imeti samo eno posojilo za vse, pa brez raznih kartic. S karticami imam dolga za 3.500 evrov, eno posojilo z mesečnim obrokom 159 evrov – ta je dolgoročni – in tri manjša posojila. Kaj mi svetujete? Ali naj zamenjam banko ali vse uredim na matični banki? Hvala za odgovor in lep pozdrav.

Dragica, Ljutomer

Gospa Dragica, pozdravljena!

V prvi fazi je moj odgovor naslednji: "Nič od navedenega." Torej, ne predlagam vam niti najema posojila na drugi banki niti najema posojila na obstoječi banki. Zakaj ne? Ker se morate najprej resnično pogledati v zrcalo in ugotoviti, kje delate napake. Kaj je tisto, kar vas privede do več kot očitno prekomerne porabe. Zelo pogosto srečujem stranke, ki so trdno prepričane, da bodo z novo najetim posojilom rešile nastalo situacijo.

In pri tem jih vprašam: "Kolikokrat ste si pa to že rekli? Kolikokrat ste bili prepričani, da je tokrat pa res zadnjič in da vam bo to pot res uspelo?" V veliki večini primerov večkrat in vsakič je bil rezultat čez nekaj mesecev ali let identičen – ponovna prezadolženost. Zavedati se je treba, da imamo čedalje manj možnosti za ponovno zadolževanje. To, da se želite znebiti kartic, limita in posojil, je gotovo pohvalno, vendar samo, če to resnično mislite in ste se zato pripravljeni nečemu odreči. Zmanjšanje skupnega obroka na račun enega posojila in podaljšanje dobe gotovo ni način, kjer boste dosegli dolgoročni učinek.

Kaj zdaj?

Najprej si morate naliti čistega vina. Začnite takoj danes beležiti vse svoje odhodke in prihodke. Obenem naredite analizo dogodkov za zadnjih 6 mesecev (najlažje s pomočjo bančnih izpiskov). Tako se boste soočili s svojim največjim sovražnikom – s samim seboj. Ugotovili boste, kakšne so vaše navade, katere razvade vas največ stanejo in kje vse imate prostor za optimizacijo. Vem, to je nekaj najtežjega.

Človek se že tako ali tako zaveda, da denarja nima pod kontrolo, zdaj se mora pa še soočiti s temi rdečimi številkami. Pa vendar, to ni nič hudega. Morate vedeti, da je to prvi in edini, najosnovnejši korak, ki vas lahko pripelje do dolgoročne rešitve. Če ne boste vedeli, koliko potrebujete za življenje, vam ne pomaga nobena optimizacija posojil, limita, kartic itd. Morda boste celo ugotovili, da so vaši odhodki enostavno previsoki in da morate razmišljati o povišanju prihodkov. Seveda je veliko lažje razmišljati o tem, kako lepo bi bilo, če bi vam banka odobrila novo posojilo, s katerim bi vse skupaj poplačali in imeli morda na koncu skupni obrok v znesku 250 €.

Vse, kar morate narediti, je le izpolniti vlogo in počakati na odobritev posojila. Prednost najema posojila je v tem, da je cenejši kot limit in da ga redno odplačujete in na koncu tudi vrnete. Limit je pa nekaj, kar mislimo, da nam pripada (ker tako ali tako zanj plačujemo stroške) in da nam ga sploh ne bo treba vrniti. Iz tega vidika je torej bolje najeti posojilo.

Če res ne vidite rešitve v tem, da bi se enostavno disciplinirali, ali pa je za to že prepozno, potem predlagam, da preverite ponudbe različnih bank in njihove pogoje ter se na koncu odločite za tisto, ki bo za vas najbolj ugodna. Na koncu je pomembno le še to, da zaprosite za znesek, ki ga boste namenili poplačilu vseh obveznosti in čisto nič več. Potem pa stremite le še k temu, da posojilo čim prej poplačate.

Ana Vezovišek je specialistka za financiranje in osebni proračun. V podjetju Vezovišek&partnerji strankam pomaga pripraviti individualni načrt financiranja in namesto njih krmari mimo finančnih pasti ter poskrbi, da se varno zadolžijo. V reviji Lisa svetuje in odgovori na vaše vprašanje, če ji ga pošljete na elektronski naslov ana@vezovisek.si. Več o podjetju Vezovišek&partnerji na: www.vezovisek.si

Lisa - 45/2015

Članek je objavljen v reviji
Lisa - 45/2015

Želite prejemati revijo v svoj nabiralnik?

Naročite se lahko po telefonu 04 511 64 44,
ali preko spletne naročilnice.

Revija je lahko tudi lepo darilo.
Naročite revijo za svoje najdražje ali prijatelje.