Naša strokovnjakinja za financiranje in osebni proračun Ana Vezovišek svetuje, kako pravilno uravnati svoj hišni proračun

Pozdravljeni,

sem mati samohranilka z dvema otrokoma, sinom in hčerko. Mesečno zaslužim z materialnimi stroški 1.000 EUR plus 200 EUR preživnine. Težave mi delajo stroški kurjave, stroški upravnika, elektrika in še posojila v višini 390,90 EUR. Vse stroške sem že znižala tako, da ne kurim več, ker me položnice preveč skrbijo. Čez pol leta se mi izteče še pogodba o delu. Kakšne so še možnosti, da znižam stroške? Ker se bojim, da bom morala vlagati tudi v svoje zdravje, stanovanje ... Ali naj prodam stanovanje?

Hvala za odgovor. Nevenka

Draga Nevenka,

biti samohranilka je gotovo izredno težka naloga. Prevzeti morate večji del vzgoje, poleg tega pa še poskrbeti tudi za veliko večino finančnih obremenitev. Sicer ima marsikdo manjše prihodke kot vi, pa vendar je vsak primer individualen. Vsaka takšna zgodba je žalostna in iz nje se je treba čim prej rešiti. Hudo je, da človek neha ogrevati stanovanje, da bi znižal stroške. Res je, da ima to morda trenutni finančni učinek, pa vendar je to dolgoročno škodljivo za vas, vaša otroka, ne nazadnje tudi za stanovanje.

Omenjate zelo visoke stroške bivanja, a pogrešam specifikacijo. Imate podatek, koliko vas dejansko stanejo ogrevanje, upravnik, elektrika ..? Imate natančno evidenco?

Če je nimate, potem človek težko oceni, ali so ti stroški visoki ali ne. Imate pa zelo zelo visoko (previsoko) obveznost iz naslova posojil. Vedno se vprašam, kako vam jih uspe 'pridelati'. Sploh ker imate očitno delo za določen čas! Zelo pogosto poudarjam, kako nevarno je zadolževanje, zlasti s potrošniškimi posojili, saj se hitro začnemo vrteti v začaranem krogu, iz katerega je zelo težko uiti. Predvidevam, da so bili vaši prihodki nekoč večji in ste se lahko bolj zadolžili, pa vendar je zdaj žal prepozno, da bi obujali spomine te čase. Pomembno je, da zdaj ustrezno ukrepamo.

Kaj zdaj?

Predvsem je treba poskrbeti za vaše prihodke. Če že danes veste, da vam čez šest mesecev poteče pogodba, potem morate takoj v akcijo.

Najprej seveda preverite možnosti pri trenutnem delodajalcu. Ne čakajte na odgovor, temveč prevzemite pobudo. Preverite, kaj vse še lahko naredite, da se dokažete in da bi si zaslužili podaljšanje pogodbe. Če te možnosti ni, potem se nemudoma prijavite na vse možne zaposlitvene portale in začnite iskati nove priložnosti. Pri tem nikakor ne čakajte na razpise, temveč sami pošiljajte ponudbe in morebitnim delodajalcem predstavite, kaj bodo z vami pridobili.

Treba pa se bo tudi nekoliko bolj poglobiti v vaše finančno stanje. Kot sem že večkrat omenila, je za postavitev temeljev in izvedbo morebitnih sprememb pomembno vodenje proračuna, prek katerega boste dobili jasen vpogled v odhodke in prihodke. Že po mesecu dni boste ugotovili, ali so vaši stroški bivanja res previsoki ali pa je bil to samo vaš občutek. Za okvir vzemite 30 % svojih prihodkov. Če bodo stroški bivanja (pozor, sem ne spadajo potrošniška posojila) znotraj tega okvirja, potem niso previsoki.

Prepričana sem, da je obveznost iz naslova posojila tista, ki ruši vaše finančno ravnovesje, zato razmišljajte raje o tem, kako te obveznosti zmanjšati oziroma jih čim prej poplačati. O prodaji stanovanja boste lahko začeli razmišljati takrat, ko boste imeli pred seboj osnovne številke – strošek bivanja, hrane, prevoza, otrok, zdravja, oblačil ... Videli boste, kakšno stanovanje si lahko privoščite in ali je trenutno za vas res predrago.

Ana Vezovišek je specialistka za financiranje in osebni proračun. V podjetju Vezovišek&partnerji strankam pomaga pripraviti individualni načrt financiranja in namesto njih krmari mimo finančnih pasti ter poskrbi, da se varno zadolžijo. V reviji Lisa svetuje in odgovori na vaše vprašanje, če ji ga pošljete na elektronski naslov ana@vezovisek.si. Več o podjetju Vezovišek&partnerji na: www.vezovisek.si

Lisa - 42/2015

Članek je objavljen v reviji
Lisa - 42/2015

Želite prejemati revijo v svoj nabiralnik?

Naročite se lahko po telefonu 04 511 64 44,
ali preko spletne naročilnice.

Revija je lahko tudi lepo darilo.
Naročite revijo za svoje najdražje ali prijatelje.