Kaj naša strokovnjakinja za financiranje in osebni proračun Ana Vezovišek svetuje mamici samohranilki o ravnanju zdenarjem in varčevanju?

Pozdravljeni!

Sem mamica samohranilka, živim v najemniškem stanovanju. Delam v zasebni splošni ambulanti. Mesečno imam na voljo pribl. 1.000 evrov. Od tega odštejte 250 evrov za najemnino, 200 do 250 evrov za stroške in 30 za življenjsko zavarovanje pa 30 za PZZ in 42 zavarovanje avta, poleg tega pa še 300 evrov posojila in 11 evrov glasbena šola, 15 mažoretke, 25 mobitel ...

Kje so tu še hrana, oblačila in obutev za mojo 10-letno hčerko. Imam še skupaj 3.700 evrov limita, iz katerega kar ne morem ven. Kmalu bi bilo treba menjati avto, a ne vem, kako in kje bom vzela. Prav rada bi, da mi pomagate iz začaranega kroga. Želim si imeti eno posojilo in nekako priti malo na zeleno vejo. Mi lahko pomagate? Upam, da me izberete. Lep pozdrav!

Saša

Pozdravljena, ga. Saša!

Situacija, v kateri ste, gotovo ni enostavna. V vašem primeru največjo obremenitev predstavljajo najemnina, stroški, obrok posojila ter limit. Nemogoče je pričakovati, da boste limit poplačali, saj je izredno visok glede na vaše prihodke. Žal banke prepogosto odobrijo tako visoke limite, čeprav vedo, kako težko (če sploh) ga je potem vrniti. Ampak to potem ni več njihov problem, kajne? Limit v višini 3.700 evrov vas na mesečnem nivoju stane približno 40 evrov, s tem da se prav nič ne manjša, ampak ostaja takšen, kot je.

Ker si glede na finančno situacijo ne morete privoščiti limita v zniževanju (torej, da se z banko dogovorite, da vam banka zmanjšuje limit za npr. 100 evrov), bi vam predlagala, da raziščete možnost najema posojila, ki je bistveno cenejši kot pa sam limit. In ko ste že tudi sami omenili posojilo ...

Tudi obrok posojila je izredno visok. Vsekakor je v vašem primeru smiselno razmisliti o tem, da bi združili obveznost limita in posojila. Seveda je pri tem treba paziti – ne za vsako ceno! Stroški niso majhni in kaj hitro se lahko zgodi, da pri tem izgubite tisoč evrov ali več. Poleg tega je pomembno, da stremite k temu, da refinancirate le tisto, kar je nujno potrebno! Zelo pogosto se nam zgodi, da se naš apetit naenkrat poveča in začnemo razmišljati o nakupu nečesa, česar dejansko ne potrebujemo.

Kaj zdaj?

Začnite na začetku. Narediti morate 'sken' svojega finančnega stanja. Torej pregledati vsak prihodek in odhodek (najprej za pretekli mesec, potem pa vsak dan sproti). To je osnova, na podlagi katere boste potem lahko ugotovili, koliko ste resnično sposobni odplačevati in na kakšno dobo. Določite si naslednje finančne cilje: privarčevati znesek za varnostno rezervo, za nakup avtomobila, morda nakup stanovanja.

Kako to doseči?

Vedno obstajajo rezerve na obeh straneh – na strani odhodkov in prihodkov, katerih pa se lahko lotite šele takrat, ko boste imeli natančno sliko. Vsakih 50 evrov je lahko zelo veliko. In ko ste napisali, da vas že samo stanovanje skupaj z najemnino stane od 400 do 450 evrov, lahko rečem le, da vsekakor preveč!

Preverite, kakšne možnosti obstajajo drugje. Danes, ko nam je večina informacij dostopna že na internetu, potrebujemo le nekaj časa in volje. Je pa pomembno, da se obenem zavedate, da bo vsakršna sprememba dolgotrajna in da rezultati ne pridejo čez noč. Potrpljenje in pozitivno energijo v roke in gotovo vam bo uspelo!

Lisa - 37/2015

Članek je objavljen v reviji
Lisa - 37/2015

Želite prejemati revijo v svoj nabiralnik?

Naročite se lahko po telefonu 04 511 64 44,
ali preko spletne naročilnice.

Revija je lahko tudi lepo darilo.
Naročite revijo za svoje najdražje ali prijatelje.