Okej, prvo žensko na čelu slovenske vlade imamo. Od premierke Bratuškove, ki sicer dovolj ženstveno zastopa spol z lepšimi oblinami, osebno le še pričakujem, da končno na glas pove, da predsednik njene stranke morda pa res ni najbolj pošten možak na svetu. In seveda res pričakujem, da bo mislila s svojo pametjo, in ne s kakšno moško prišepetovalsko sivo glavo.

Angela Markel je praktično nekakšna predsednica sveta – no, malce pretiravam – a se fino sliši, da gospa nemška kanclerka v šahu drži kar nekaj sila pomembnih svetovnih mož. Zadnjič pa sem si s svojo prebujno domišljijo začela predstavljati še, kako bi bilo, če bi se v Vatikanu ob izvolitvi nove papežinje zbralo 155 kardinalk, od tega 115 volivk.

Si predstavljate, kako bi bilo to živahno? Že pričeske dam z vsega sveta bi bile veliko bolj razgibane kot dolgočasni, na stroge krtačke (če je sploh kaj postriči) postriženi kardinali. Si predstavljate svetlolaso nemško kardinalko, pa kakšno predstavnico Afrike z razburljivo afro frizuro, ameriška kardinalka bi zagotovo imela lase, spete v konjski rep, Italijanka bi imela čudovite temno rjavo 'grivo', Francozinja ne bi mogla brez uhanov, Slovakinja bi bila fantovskega videza in tako naprej. Roko na srce, vsi bi hitro po tihem začeli izbirati, katera kardinalka je najbolj postavna in prikupna. Moški kardinali – mah, en sam dolgčas.

In kakšno bi to žensko zasedanje kardinalk za vatikanskimi stenami bilo? Zagotovo bi bilo veliko več čebljanja, saj so nevrologi in psihologi na univerzi v Marylandu dokazali, da ženske na dan spregovorijo povprečno 20.000 besed, moški le 13.000.

Stavim, da bi gospe kardinalke kakšno rekle tudi na temo receptov in krem proti gubam, vsaj kakšnih deset bi jih bilo na dieti in vsaj nekaj bi jih od zadnje konklave postalo vegetarijank. Verjemite mi, da bi si imele ženske v kardinalskih čevljih z rahlo petko veliko več povedati kot moški, ki se zagotovo strogo ukvarjajo samo z lobiji in pritiski, kdo mora postati novi papež.

Jah, žal bo preteklo še kar nekaj let, in mislim, da tudi desetletij, ko bodo moški ženskam zaupali vodenje tako velike ustanove, kot je Katoliška cerkev, ki šteje več kot milijardo članov, v kateri je 207 kardinalov, 1.100 nadškofov in blizu 4.000 škofov, na sto tisoče duhovnikov, redovnikov in redovnic.

Odgovorna urednica: Tina Lucu

Lisa - 12/2013

Članek je objavljen v reviji
Lisa - 12/2013

Želite prejemati revijo v svoj nabiralnik?

Naročite se lahko po telefonu 04 511 64 44,
ali preko spletne naročilnice.

Revija je lahko tudi lepo darilo.
Naročite revijo za svoje najdražje ali prijatelje.