Da ne bo prišlo do kakšne večje pomote, naj vam povem, da verjamem v pozitivne misli in dobra dejanja. Sicer veliko godrnjam, a sem vedno optimist. Nikoli v prihodnost ne zrem črno, moj kozarec je vedno na pol poln in nikoli na pol prazen (no, morda edino, ko sem v strahu za kakšen čokoladni namaz). Skratka ... A zadnje čase mi prav na 'živec' stopijo ...

... knjige v smislu 'Imejte se radi', 'Živite življenje', 'Ljubite svoje telo', 'Podarite si objem' ... Govorim sicer na pamet, a med knjižnimi naslovi, modrimi mislimi v revijah in na socialnih omrežjih so to naslovi, ki najbolj nagovarjajo ženske. Ženske, ki so se znašle na kakšnih težkih prelomnicah, se iščejo, izgubljajo, ločujejo, žalujejo, skratka se ne počutijo najbolje v svoji koži.

In potem tem že tako rahlo sesutim predstavnicam pametnejšega spola vsi mogoči 'strokovnjaki' ponujajo le kup puhlic, že tisočkrat ponovljenih manter in v resnici nobene pametne rešitve.

Ne vem, zakaj, ampak prav zadnjič, ko me je ponovno zmotil eden od teh naslovov v smislu 'Zaljubi se v življenje' ali 'Imej se rada', sem se spomnila pokojnega zdravnika Janeza Ruglja, ki je slovel po strogih in neposrednih komentarjih, njegova najboljša terapija za vsako težavo pa je bil obisk gora.

In veste, če pozabimo na vse tiste šovinistične komentarje o ženskah, sploh o debelih ženskah (no, roko na srce, tudi moški so se mu zdeli večinoma pezdetki), je imel možak, sicer strokovnjak za zdravljenje alkoholikov, v grobem po mojem mnenju zelo prav. Ni boljše terapije, kot je fizična aktivnost, in verjetno se nikjer drugje ne moreš manj skriti pred samim seboj in svojimi slabostmi kot v hribih.

Na vrh mora priti vsak sam, vsak mora sam premagati svojo lenobo, odgnati negativne in zle misli, iztisniti iz sebe še nekaj tistih odvečnih korakov, da doseže cilj. Hribi in narava na splošno so idealen prostor za pogovor s samim seboj in popoln prostor za preizkušanje svoje volje. Ne vem, ali si še kje drugje tako zadovoljen kot takrat, ko po nekajurni hoji prideš na vrh ali cilj, odložiš nahrbtnik in gledaš v dolino. Meni se zdi to popolna terapija. Tam se imaš rad, zadovoljen si s seboj, s svojim dnevom in doseženim ciljem. Na vrhu hriba vsi naslovi vseh tistih instant uspešnic za ljudi v slabi koži ali na poti iskanja srečnejšega življenja postanejo resničnost.

Imejte se radi in pojdite v hribe! Mislim, da bi morali biti tisti super knjižni uspešnici naslov – Jej, ljubi in hodi!