Tam malo po 35. ali 40. letu starosti se večina žensk trudi biti po videzu vsaj 10, še bolje 15 let mlajših, čeprav jih večina upa, da nikoli ne bodo videti starejše od 29 let.

No, a da ne bomo zlobni le do žensk, je podoben trend viden tudi pri moških, saj skoraj ni več 50-letnika, ki ne bi pretekel če ne že newyorškega maratona vsaj ljubljanskega, razmišlja pa tudi o triatlonski karieri.

A kakorkoli – bolje maraton kot prezgodnji zastoj srca ali pivski trebuh. Vseeno pa je še vedno eno od najbolj nerodnih vprašanj, ki jih lahko ženska postavi neznancu ali neznanki: Koliko mislite, da sem stara?

Oh, bog, če se že jaz počutim neprijetno in panično iščem primerno starost, da po nesreči ne zadenem prave (čeprav se 'hudobica' v meni večkrat potrudi najti prav zadetek v polno) ali pa preveč ne pretiravam navzdol, kako se morajo počutiti šele moški.

Pritisk tega vprašanja se je pred dnevi lepo pokazal v živo, ko je neka zelo samozavestna 50-letnica, ki je sicer, roko na srce, videti odlično, a vseeno 50, v popolnoma ženski družbi vprašala, koliko bi ji dale let. Uf, nerodno! Jaz sem sama pri sebi v glavi izstrelila malo čez 50, preostale so v zadregi gledale po prostoru in v mobitele, najmlajša med nami je začela močno kašljati. Potem je bila dama le toliko prisebna, da je sama povedala, da šteje 50 pomladi. Seveda smo jo potem vse prisotne močno hvalile, da ji nikoli ne bi pripisale teh let.

No, saj, če sem poštena, sama nisem dosti drugačna, še otroka sta se navadila pripovedovati zgodbice, kako njuni prijatelji ne morejo verjeti, koliko sem stara, in čeprav zraven čudno mežikata in se nasmihata, jima rada verjamem. Vsi bi bili radi mlajši, saj imamo tako občutek, da je starost še nekje zelo daleč, če se nam manj vidijo gube in sivi lasje. In v končni fazi je veliko resnice v tem, da bomo z malo sreče, če se ognemo zahrbtnim boleznim, z rednim gibanjem, zdravo prehrano in čim manj stresa dočakali nekaj let ali celo desetletij več, kot bi jih sicer. Predvsem pa je življenje aktivnega in zadovoljnega posameznika bolj kvalitetno ter vsesplošno živahno.

No, sama imam celo tako bujno domišljijo, da včasih še sebi ne morem verjeti, da sem na svetu že toliko let, in če si preberete moj uvodnik v tokratni Lisini prilogi Aktivni, si svojo starost umetno poskušam 'zmanjšati' predvsem z gibanjem, zabavnimi športi in nič kaj damskim oblačenjem. Skratka, mislim, da si videti in se počutiš mlajši, če se v življenju znaš zabavati, igrati in se ves čas učiti.

Tina Lucu, urednica tiskane izdaje