Včeraj zvečer me je v postelji prešinila sila globoka misel, da imam v resnici s svojim kovtrom – in oprostite mi, prosim, za 'grdo' besedo, ampak odeja v meni prebudi povsem druge občutke kot beseda kovter, – skratka s kovtrom imava zelo pomemben in tesen odnos.

Že simbolika dejanja, ko se zvečer pokrijem, mi je kot nekakšen znak, da zdaj je pa dan res za menoj, ko končno lahko odklopim vse mobitele, računalnike, aktivne in neaktivne možganske celice, sproščene in nesproščene mišice ter pustim svojim mislim, da grejo svojo pot, ali jih pač usmerim, da se spočijejo na kakšni dobri knjigi.

Tako močno sem navezana na svoj kovter, da je postal nekakšen moj znak za večerni umik, kot duda in uspavanka za dojenčke. Brez njega enostavno ne morem več zaspati - ne pozimi ne poleti. Vedno mi je ravno prav, pozimi me ne zebe in poleti mi ni vroče. Prav obožujem občutek, ko se zvečer pokrijem, prižgem nočno lučko, si z levo roko podprem glavo in berem. In berem pod toplim, mehkim, samo mojim kovtrom.

Ajoj, kakšno ugodje in kakšen mir. Vendar zjutraj imam udobja dovolj, ko se zbudim, se zbudim, ne maram poležavanja in valjanja po postelji, kovter mi postane odveč, ko se odkrijem, sem pripravljena na nov dan oziroma na prvo skodelico kave in kozarec hladne limonade. Podobna simbolika so mi rolete in zavese. Čeprav vsi na veliko hvalijo nizozemsko odprtost, ker ne uporabljajo zaves, jih jaz obožujem. Ko zagrnem zavese, sem mirna, zame je dan končan, vsaj kar se tiče zunanjega sveta.

In ko zjutraj dvignem rolete in odgrnem zavese, nekako sporočim svetu in sebi, da sem ponovno dosegljiva. Torej, če Liso berete ponoči, me nikar ne kličite, takrat sem pod kovtrom, če jo berete čez dan, me mirno 'zvrcnite', takrat sem pripravljena na vse, tudi na vaše pripombe, kritike in pohvale.

Odgovorna urednica Tina Lucu