Malo čez peto uro zjutraj, ko se poletna vročina malo umiri in v spalnici temperatura končno pade na tistih znosnih 20 stopinj Celzija, takrat se prebudi moj sosed, vnet vrtičkar in očitno jutranja ptica. Z veselim požvižgavanjem iz vodnjaka (ja, tudi ti še obstajajo sredi Ljubljane) zajema vodo in zaliva svoj vrtiček, ki je zdaj sredi avgusta poln okusne zelenjave (no, vsaj upam).

Okej, tukaj se prvič predramim v novo jutro in začnem razmišljati, ali naj vstanem ali naj še poležim. In ko le malce zadremam nazaj v svoje sanje, se žvižgajočemu sosedu ob šestih zjutraj pridružijo še preostali kolegi vrtičkarji in začne se veselo jutranje čebljanje o vročini, novih sadikah, o tem, kaj je še treba postoriti na vrtu, in podobnih finih, zanimivih stvareh.

Čez dobre pol ure se vrtičkarskemu direndaju pridružijo še mopedisti in kolesarji s škripajočimi pedali, ki hitijo v službo, pa ljubljanski avtobusni zelenci in seveda naša bežigrajska cerkvica na ves glas vključi svoje zvonove, da k maši pokliče svoje farane. Čeprav je Ljubljana poleti prazna in na neki način tiha, človek v naselju z vrtički zagotovo ne bo spal dlje kot do šeste ure zjutraj.

Ampak poletna jutra so sveža in lepa, zato uživam v njih, tako kot sem ravno ob sosedovem žvižganju danes zjutraj razmišljala, da imam rada te glasove poletja. Saj veste – oddaljene glasove ljudi, ki se pozno v noč ob osvežilnih pijačah hladijo na svojih terasah, pa kakšen utrujen otroški jok, klepetanje najstnic, ki s kolesi zvečer hitijo v mesto, vmes se oglasita še kakšen čriček in razburjen pes, ki laja v polno luno. In ko pomislim na poletje, si vedno predstavljam polno plažo, kjer odmevajo kriki kopalcev in otrok, ki kličejo mame in babice, pa špricanje in valovanje morja ter seveda vzdihe olajšanja razgretežev, ki so se ravno vrgli v odrešujočo vodo.

Ja, poleti večno na široko odprta okna pustijo v stanovanje veliko več glasov, zvokov, ropotanja in tudi cerkvenega zvonjenja, zato mi poletje veliko bolj odmeva v glavi kot tiha, romantična zima.

Odgovorna urednica Tina Lucu

Lisa - 34/2013

Članek je objavljen v reviji
Lisa - 34/2013

Želite prejemati revijo v svoj nabiralnik?

Naročite se lahko po telefonu 04 511 64 44,
ali preko spletne naročilnice.

Revija je lahko tudi lepo darilo.
Naročite revijo za svoje najdražje ali prijatelje.