"Upam, da se bom lahko naspal do jutrišnjega treninga," je sredi velikega sprejema njemu v čast, v domači Dolenji vasi, po nacionalni televiziji na glas razmišljal junak svetovnega prvenstva v nordijskih disciplinah Peter Prevc, ki si je v dolini Fiemme priskakal bronasto in zlato medaljo.

Dvajsetletnik, katerega niti zaradi lepšega ne boste videli z nasmehom do ušes, ker pač to ni on, letos navdušuje ne le s skoki, ampak tudi s svojo iskrenostjo in preprostostjo. In ne samo on, prav vsa ekipa naših smučarskih skakalcev, z njihovi trenerjem Goranom Janusom na čelu, bi morala dati kar nekaj ljudem malo šolo lekcij, kako ob uspehih in porazih obdržati iskrenost, preprostost in nenapihnjenost. Nobenih velikih stavkov, nobenih umetelnih besed in tujk, nikjer nobenih žalitev in izgovorov, nobenih zunanjih in notranjih sovražnikov, le povsem enostavno razmišljanje in izjave, ob katerih ti kar odleže, da je nekaj lahko tako preprosto.

"Ja, rekel mi je, naj bolj počepnem," je na novinarkino vprašanje, kaj mu je pred 'bronastim' skokom na mali skakalnici svetoval trener Goran Janus, odgovoril Peter Prevc. In ob srebrni medalji: "Z Goranom sva se objela." Nič dolgovezenja, nič sprenevedanja. Potem izjava, ali je pred drugim skokom na veliki skakalnici, ko je osvojil srebrno, razmišljal tudi o zlati medalji: "Ne, nisem upal. Navijal sem za Stocha. Privoščil sem mu medaljo. V soboto mi jo je podaril."

"Na odru sem imel zelo dober občutek. Mogoče je bilo malce lažje, ker sem poznal protokol. Ni bilo zbeganosti. Pri srcu mi je bilo zelo lepo. Danes sem se malce tresel, vendar verjetno zaradi mraza," so bile prve besede srebrnega Petra Prevca na slavnostni podelitvi. In nasmeh, njegov posebni, zadržani mini nasmeh.

Res je, Tina Maze je zmagovalka brez primere. Tina je svetovna zvezda, Tina je izvenserijska športnica, rekorderka v vseh pogledih in v vseh disciplinah. Ampak Peter in vsi njegovi smučarski kolegi, od starejšega Roberta Kranjca do mlajšega Jake Hvale, imajo tisto, kar človeku dvigne vse kocine pokonci – igrivo preprostost, brez agresije in med športniki tako priljubljene napumpanosti: Mi smo najboljši! Oni samo skačejo in vejo, da so dobro. Pač, enostavno so dobri. Ni jim treba kričati.

Odgovorna urednica: Tina Lucu