Jaz ne vem, kako je z vami, ampak mene večkrat prešine, da sem izbrala delo, ki v resnici ni najbolj družbeno koristno. Saj veste, v smislu moralnega mačka – kaj pa bodo imeli zanamci od mene, če mi ne bo uspelo v življenju napisati vsaj ene dobre knjige, ker edino v tej smeri, se mi zdi, da lahko kaj pametnega naredim.

No, pa še to ne bilo nekaj nujno potrebnega, nekaj, brez česar se človeštvo ne bi moglo skotaliti tja v 23. stoletje. Okej, saj novinarji smo tukaj, da obveščamo ljudi, jih ozaveščamo, malce izobražujemo, razvedrimo ...

Ampak v resnici novinarstvo tipa ženskih revij ni ravno nekaj, zaradi česar mi bo švedski kralj v Stockholmu podelil Nobelovo nagrado. S svojim znanjem farmacije in kemije zagotovo ne bom odkrila zdravila za raka in debelost, niti kakšnega novega vira energije, ki bi lahko nadomestil nafto in plin, zagotovo mi ne bo uspelo podtakniti nobenega križanca za rastlino, ki bi nahranila ves svet, skratka, moja dejanja so res lahko samo majhni koraki proti boljšemu svetu.

Tako da se vsaj nekaj bralk Lise počuti malo bolje in kaj novega izve. Ampak sem in tja pa začutim moč, da lahko premaknemo vsaj nekaj malega, da morda sem se pa le z namenom znašla pri Lisi. Da z majhnimi koraki, simpatičnimi članki in fotkami premaknemo vsaj kakšnega Slovenca, da se nam ne bo več treba pogovarjati – ali smo vsi res drugačni in vsi res enakopravni.

In danes sem izredno vesela, da smo na naslovnico revije dali Tjašo, simpatično Primorko, ki streže v ljubljanskem lokalu Druga violina na Starem trgu in noro uživa v poziranju, a ima pač Downov sindrom. Tjašo, ki s svojo prisrčnostjo, iskrenostjo in nasmehom v človeku premakne več kot tisoč še tako lepih besed.

Mi smo se odločili, da ne bomo imeli predsodkov do drugačnosti. Oh, ja, imamo močne predsodke do neumnosti, vsiljivosti, narejenosti, lažnosi, goljufivosti, prav nespretni smo do nestrpnosti, zadnje čase z veliko muko prebavimo naše in svetovne politike, ampak ne, do drugačnosti pa res nimamo predsodkov. Vsi smo pač, kar smo, nihče ni popoln in vsi smo drugačni. Živel, svetovni dan Downovega sindroma. Živel, ker nam je pokazal pot do Tjaše in njenih prijateljev.

Odgovorna urednica Tina Lucu