V glavi sem imela, da bom pisala o modrčkih. Mah, ja, saj vem, kaj si zdaj mislite – kako lahko človek napiše uvodnik o navadnem modrcu, ampak v resnici to sploh ni tak hec. Moški si mislijo, da je nekaj noro zabavnega nakupovanje oblačila za njihove ljubljene prsi, ampak ni tako preprosta, kaj šele zabavno. Že prava umetnost je najti pravo številko, pa potem model, barvo ... In da je nato vse skupaj še videti lično in mično ...

Ja, saj vam pravim – nakup modrčka je lahko prav stresna stvar. Torej – vse, ki še do danes niste našle svojega pravega modrčka, obrnite na stran sedem in se pridružite naši akciji Prav mi je!

No, skratka, in med globokim razmišljanjem o modrčkih sem med iskanjem dodatne inspiracije še malo deskala po spletu, ko si nisem mogla pomagati in sem začela bolj podrobno brati, kaj se v resnici dogaja na Cipru. Saj veste, kriza, pomoč, veliki ukazi iz Evropske unije, besni ruski milijarderji, ki si bodo morali zdaj najti nove bančne oaze, prestrašeni ljudje, ki dvigujejo svoje prihranke – pač še en dan v naši evropski družini.

Potem mi je kapnilo, da je v tej silni krizi najbolj zaštekalo narodom, ki so nagnjeni k uživanju, dobri hrani, glasbi, siesti, deželam, ki se kitijo z lepimi plažami, bujnim rastlinjem, vzkipljivim karakterjem, a ležernim duhom. Ja, kriza je z največjo silo doletela narode, kamor vsi rinejo na počitnice, ker dišijo po svobodi in morju, narode, ki vse skupaj jemljejo bolj 'na horuk', kjer pravila in disciplina niso tako ostri, kjer je kakšna podkupninica še vedno dobrodošla in kjer si družinski člani pač ne morejo pomagati, da ne bi s kakšnimi finimi službicami pomagali svojim sorodnikom.

Samo poglejte seznam – Grčija, Španija, Italija, Portugalska, Ciper, slabo se piše Franciji, verjetno sledi Slovenija s svojim mini koščkom morja, Hrvaška pa bi bila verjetno že na seznamu, če bi se ji uspelo prej zriniti med evropsko 'elito'. Na seznamu so države, o katerih vsi bolj disciplinirani narodi sanjajo vso zimo in jih okupirajo poleti. Ali ni to malo čudno? Ali ni to le zarota severnih možakov, da uničijo bolj priljubljene sredozemske osvajalce in uživače? Zagotovo zdaj Hans in John v Berlinu in Londonu prav uživata, ko gledata ponižana Pedra na Costi Bravi in Demetriusa na Kreti, ki sta še pred leti osvajala njune ženskice, zdaj pa ju obubožana prosita za pomoč.

Jaz vam pravim, tale evropska kriza je malo čudna, narodi, ki nimajo dobrega olivnega olja, peščenih plaž in popoldanska spanca, so se zedinili, da pokažejo svojo moč, zgrajeno na surovem maslu in deževnih poletjih. Mah, ja, saj vam pravim, tole je le moje razmišljanje. Ampak, kaj pa, če je vse res?!

Odgovorna urednica Tina Lucu

Lisa - 14/2013

Članek je objavljen v reviji
Lisa - 14/2013

Želite prejemati revijo v svoj nabiralnik?

Naročite se lahko po telefonu 04 511 64 44,
ali preko spletne naročilnice.

Revija je lahko tudi lepo darilo.
Naročite revijo za svoje najdražje ali prijatelje.