Bila je srednje oblačna sobota, a se je po vsem dežju, mrazu in neprijetnem vremenu vsem zdela skoraj sončna. Stala sem sredi množice navdušenih ljudi, ki so jo namesto po običajnih sobotnih opravkih – trg, trgovina, rekreacija, izlet – mahnili na ljubljanski Kongresni trg, kjer jih je točno opoldne pozdravil eden od kuharskih zvezdnikov programa 24Kitchen, Nizozemec Rudolph van Veen.

Pravzaprav sem se čudila, zakaj bi človek prišel pozdravit kuharja, saj ta ni vsem postregel s svojimi dobrotami – malo je kuhal, malo je mahal, z voditeljico kramljal o potici in iskreno povedal, da nima pojma o slovenski kuhinji.

Skratka, Rudolph ni ne pel ne delal salt, v zrak ni metal denarja in, ja, tudi na zadnjih olimpijski igrah ni osvojil nobene nagrade, tudi če bi jo, ne bi bila naša, ampak nizozemska. Zakaj ga je potem vendar na Kongresni trg prišlo pozdravit toliko ljudi? Roko na srce, možak tudi ni neki 'mačo' moški, zaradi katerega bi medlele odrasle ženske in vreščale najstnice. Zakaj, torej? Tako sem stala sredi množice navdušenih amaterskih kuharic in kuharjev, ki so vsi predse šepetali ime Rudolph, in razmišljala, zakaj je Nizozemec postal nova slovenska Esmeralda.

In potem mi je kapnilo. Pravzaprav je sila preprosto. Možak je vedno prijazen, nikoli ne preklinja, nikoli ne benti, vedno je urejen, počesan, rad potuje in z nasmeškom in neverjetno preprostostjo v svoji lični kuhinji ustvarja dobrote. Nobenega teženja, nobenega norenja, samo dobra hrana in prijazen mojster. Saj je res fletno udobno zleknjen ležati na kavču in gledati, kako Rudolph v spremljavi svoje nizozemščine kuha in kuha, da se človeku še tisoče kilometrov stran cedijo sline in postane lačen.

V tem zakompliciranem, tečnem svetu je Rudolph ubral na prave strune. Umiril je sceno, ostal je vljuden in iz kuhanja ne dela umetnosti in cirkusa, ampak pač kuha, enostavno, hitro, preprosto. Tako kot znajo samo mojstri. No, vsaj tako je videti na televiziji, žal mi v soboto ni uspelo poskusiti kakšne njegove dobrote. In naj vam še zaupam, jaz si vseeno želim spoznati kakšnega bolj 'divjega' mojstra kuhinje, zato čakam, da Slovenijo odkrije 'kuharski roker', Američan Anthony Bourdain.

Odgovorna urednica Tina Lucu

Lisa - 24/2013

Članek je objavljen v reviji
Lisa - 24/2013

Želite prejemati revijo v svoj nabiralnik?

Naročite se lahko po telefonu 04 511 64 44,
ali preko spletne naročilnice.

Revija je lahko tudi lepo darilo.
Naročite revijo za svoje najdražje ali prijatelje.