Kaj je napaka? Definicija po Melitino: napaka je nekaj, kar nas moti, ni nam po godu, nas boli, ne moremo spremeniti ali odpraviti, počutimo se nemočne in sčasoma tudi jezne.

Napaka je nasprotje od delujočega objekta, stvari, sočloveka ali odnosa.

Danes razmišljajmo danes o napakah, ki jih zaznavamo pri svojih partnerjih. Kot zagotovo že vsi vemo, napak pri partnerju ne zaznamo, dokler smo v fazi zaljubljenosti, vsaj ne motijo nas toliko oziroma si jih razložimo s celim morjem olajševalnih okoliščin. Je že tako narejeno, da moramo biti drug drugemu skorajda idealno 'breznapačni', ko smo zaslepljeni, sicer se verjetno nihče ne bi odločal za zvezo.

Ko po določenem času malce popusti naša zagledanost v drago osebo, začnemo opažati, da nas motijo določene malenkosti na njem, na primer, kako drži žlico in kako žveči hrano, začne nam iti na živce, kako naguba čelo, ko ne ve odgovora, pa vseeno želi biti kot enciklopedija, včasih njega začne motiti, kako njegova draga govori po telefonu s svojo mamo in tako dalje in tako naprej, seznam napakic je seveda lahko neskončen.

Včasih za test vprašam kakšne pare, ki so skupaj nekaj mesecev ali recimo dobro leto in so prišli k meni po 'preventivno' mnenje, ker želijo še v fazi zaljubljenosti čim več medsebojnih razlik obrusiti, oblikovati skupne partnerske dogovore, dokler sta še voljna in popuščata drug drugemu zaradi močne ljubezni, ali ju že moti kakšna napakica pri drugem. To je en tak prvi mini test, ki pokaže, v kakšni meri izzveneva zaljubljenost. Če povesta oziroma naštejeta več kot tri napake, ki ju že močno iritirajo in imata že cel kup pripomb, potem je par na dobri poti, da pade na realna tla skupnega življenja in sopotništva. To je tudi tista faza oblikovanja odnosa, ko še lahko brez večjega napora in vložka energije partnerja spremenita tiste malenkosti, ki živcirajo drugega, ker je ljubezen še vedno prisotna in močna, zato je motivacija na višku.

Sama verjamem, da če želita partnerja nekaj spremeniti na bolje, četudi nista povsem prepričana, kako bi to storila, se bo z mnogo volje in pogovora, poizkusov in naklonjenih kritik situacija lahko do te mere izboljšanja ali se bodo celo odpravile napake, da bo drugi partner zadovoljen. In seveda celotna opisana procedura velja še za drugega partnerja. S tem oba tvorita polnokrvno partnersko celoto, v kateri se prek komunikacije pove, kaj koga moti in se potrudita to odpraviti ali vsaj minimalizirati.

Pri tem se je res pomembno zavedati, da se lahko osrečujeta. Mislim, da je ultimativni dokaz ljubezni tudi to, da imaš rad partnerja z vsemi napakami vred, ker dejansko vseh napakic ni možno spremeniti in se je treba sčasoma naučiti živeti tudi s kakšno tečno osebnostno značilnostjo partnerja. Ker ga imamo radi takšnega, kot je.

Da bi prišli do tako močnega spoznanja, ko ne iščemo več, kaj je pri njemu ali njej narobe, temveč se osredotočamo na napredek odnosa, ki temelji tudi na tem, da oba delata na sebi oziroma na svojih napakicah, ki se jih zavedata, je res pomembno, da sta iskrena drug do drugega in obdržita naklonjenost tudi v tistih situacijah, ki ju lahko pripeljejo do nesoglasij.

Ni preprosto biti iskren do sebe in drugega, sploh če si oba res želita zdrav in kakovosten partnerski odnos brez skrite fige v žepu. Velik izziv predstavlja zlasti prilagajanje na začetku zveze. Če so temelji dobro postavljeni, nas sčasoma tudi napakice ne motijo več toliko, kot bi nas sicer, če se ne bi slišali, iskreno pogovarjali in oblikovali odnos v dobro obeh partnerjev. Sožitje, sočutje, odgovornost do odnosa, ljubezen, spoštovanje so poglavitni atributi srečnih partnerjev. Ste vi tudi med njimi?

Avtorica prispevka je univerzitetna diplomirana socialna pedagoginja in diplomirana socialna delavka Melita Kuhar, Svetovalnica www.svetovalnica.si, dosegljiva na tel. št. 031 666 168. Če bi se radi naročili na individualno svetovanje ali povprašali za nasvet, pišite na info@svetovalnica.si

Liza - 30/2017

Članek je objavljen v reviji
Liza - 30/2017

Želite prejemati revijo v svoj nabiralnik?

Naročite se lahko po telefonu 04 511 64 44,
ali preko spletne naročilnice.

Revija je lahko tudi lepo darilo.
Naročite revijo za svoje najdražje ali prijatelje.