Se bojite sprememb? Vam je nelagodno, ko se je treba zbrcati iz trenutnega položaja in ugotoviti, da bo treba nekaj korenito spremeniti, da bo potem lažje ali boste srečnejši?

Ljudje smo po mojem mnenju naravnani tako, da radi ždimo v območju udobja, kjer je vse poznano, vemo, kako funkcioniramo, poznamo svoje navade, bližnjice do določenih rešitev v nekaterih življenjskih situacijah in nekako ne rinemo z glavo skozi zid, če to res ni nujno potrebno.

A spremembe so pogosto tista neznanka, tisti x, katerega nas je malce strah, ne upamo si naliti čistega vina in se iskreno vprašati, kaj pa lahko prek določene spremembe dosežemo, mogoče celo nekaj, kar bi bilo lahko boljše, kot je v tem trenutku. A stanje, v katerem smo zdaj, nam je znano, ne izgubljamo energije, smo v udobju svojega lenarjenja skozi odnose, in če res ni nujno, tega ne bi niti spreminjali.

No, seveda je kaveljc točno v tem! Če ničesar ne spremenimo in ne razklenemo svoje cone udobja oziroma navad, ni mogoče na bolje spremeniti tistega, kar si sicer želimo, a ne gremo v akcijo.

Zgolj z ležanjem pred televizijo ali računalnikom ne bo v vašo sobo vstopil tisti princ na belem konju, ki si ga tako želite, ali tista seksi soseda, ki jo po tihem občudujete, pa si ji ne upate pristopiti, ker se bojite, da vas bo zavrnila. No, seveda, situacij, ki zahtevajo nekaj spremembic in angažiranosti je na dnevnem meniju vedno dovolj.

Upiranje spremembam pomeni sčasoma negativno zavito spiralo navzdol.
Zakaj?

Če ničesar ne spremenimo v obstoječem stanju, ki za nas ni zadovoljivo, ki nas dela nesrečne, nezadovoljne, nepotešene, ki nam ne izpolnjuje potreb po pozornosti, ljubezni, bližini, pa pač ostajamo v enakih stanjih duha in zavedanja in res ne more biti nobene spremembe na bolje, torej ne obrnete spirale zadovoljstva s svojim življenjem in odnosi na bolje, torej navzgor.

K meni hodi zelo simpatičen par. Imata hčer, ki počasi vstopa v puberteto, onadva pa se imata zelo rada, a sta v negovanju partnerskega odnosa malce zašla z ljubeče poti. Kot je seveda žal običajno, se je med njiju usidrala rutina, hitenje z enega opravka na drugega, mož je malce pozabil nanjo, da potrebuje pozornost in objeme, ona je njega jemala kot samoumevnega in da bo že kako. Pozabila sta se pogovarjati o njiju, o tem, kaj potrebujeta in kako priti do tega, saj se je za vsak napredek, tudi v odnosu, treba potruditi, delati. In sta pristala ujeta v nemoči in praznoti vsakdana.

K sreči sta oba žilava borca in sta se nekega dne odločila, da se imata preveč rada, da bi pustila, da njun zakon in odnos do konca zamre, in sta se oglasila.

Gospa je na enem od srečanj zelo lepo priznala, da je upiranje spremembi stalnica. Ko vse poznaš, si varen, vse drugo pa pomeni čeri in strahove, ki blokirajo napredek, razvoj odnosa in tudi zaupanja, spoštovanja, in če hočete, ljubezni. Sedaj se tega zaveda in želi spremeniti svoj odnos do sebe in vseh drugih ljudi, s katerimi je čustveno povezana. Pa mi je dala idejo za današnje razmišljanje. Hvala!

Verjamem, da smo se vsi kdaj znašli na prelomnici, ko se je bilo treba malce ustaviti, pogledati na svoje trenutno stanje z malce višje, recimo ji ptičje perspektive, in se odločiti premagati številne majhne trenutne strahove, ki nas blokirajo, ter si upati spopasti s spremembo. Lahko je to čisto majhna sprememba, recimo, da greste v službo s kolesom namesto z avtom. Lahko je to odločitev, da boste vsak dan prebrali tri poglavja knjige, na kateri se vam nabira prah.

Morebiti se boste upali s partnerjem iskreno pogovoriti, kaj vas moti in česa si v resnici želite in kaj ste pripravljeni za to narediti, in enako boste želeli slišati od njega. Mogoče boste premagali trmoglavost in se mu približali tudi v postelji, čeprav ste že dolgo trmasto užaljeni, ker je nekoč enkrat dal neprimerno opazko, ki ste mu jo zamerili, zato se z njim nočete več stiskati. Joj, izzivov za drobne pozitivne spremembe je nešteto. Pogumno, dragi moji!

Avtorica prispevka je univerzitetna diplomirana socialna pedagoginja in diplomirana socialna delavka Melita Kuhar, Svetovalnica, www.svetovalnica.si, dosegljiva na tel.št. 031 666 168. Če bi se radi naročili na individualno svetovanje ali jo povprašali za nasvet, pišite na: info@svetovalnica.si.

Liza - 35/2017

Članek je objavljen v reviji
Liza - 35/2017

Želite prejemati revijo v svoj nabiralnik?

Naročite se lahko po telefonu 04 511 64 44,
ali preko spletne naročilnice.

Revija je lahko tudi lepo darilo.
Naročite revijo za svoje najdražje ali prijatelje.