Lepota. Pravilne poteze obraza, čudoviti beli zobje, sijoči lasje, brezhibna koža, idealne mere, skladna postava. Pri ženski in pri moškem. Se sliši lepo?

Kako pa je videti? Kaj sploh je pravilno, čudovito, sijoče, brezhibno, idealno, skladno? Obstaja pravilo, mogoče definicija? Ja, na Wikipediji piše: "Lepota je karakteristika osebe (živali, objekta ali ideje), ki poraja zaznavno izkustvo ugodja, pomena ali zadoščenja." Meni je šlo na smeh, ko sem to prebrala.

Lepoto je vendar tako težko opisati.

Kar je nekomu lepo, drugemu ni, in obratno. Vsak ima svoje merilo za lepoto. Mali deček z očali o deklici, ki je za celo glavo večja od njega, najstnik o svoji vrstnici, ki ga, mimogrede, sploh ne opazi, ker je lep fant, ki je starejši od nje, mlad moški o svoji ljubezni, ki jo premaguje jutranja slabost, ker nosi njegovega otroka in ki se čez par let utrujena, brez ličil in z razmršenimi lasmi zvečer sesede na kavč pred televizorjem in zaspi po nekaj minutah, dedek o svoji zgubani gospe, ko jo opazuje, ko bere pravljico njunemu vnučku ... vsak dan videvamo pare in se sprašujemo 'kako le sta lahko ta dva par', ker ona nosi številko 50, on pa je pravi drobižek poleg nje. Je ta lepota ljubezen?

Kdo pravzaprav sploh išče lepoto, če imajo tudi moški radi malo manj lepe partnerice, ker se bojijo, da bi se za njimi drugi moški obračali za vsakim vogalom? Če dobro pomislimo, samo modni kreatorji, pa še ti zadnje čase bolj iščejo zanimiv obraz s kakšno pomanjkljivostjo, obraz, za katerega se včasih zdi, da je celo grd.

Zakaj smo potem tako obremenjeni z njo? Zakaj hočejo biti ženske, pa tudi moški v zadnjem času, lepe? Zakaj brskajo po revijah in si želijo biti kot model na naslovnici? Ob tem, da celo vedo, da je fotografija obdelana?

Kaj ni lep pravzaprav nekdo, ki si je všeč, ko se pogleda v ogledalu doma in se dobro počuti tudi pred prijateljicami, v službi in pred neznanci? Pa ne v smislu 'dobra sem, taka kot sem', temveč ker si vzame čas in se potrudi za svoj videz. Ker sledi načelu "Očaraj sebe. Očaraj svet."

Lisa - 7/2015

Članek je objavljen v reviji
Lisa - 7/2015

Želite prejemati revijo v svoj nabiralnik?

Naročite se lahko po telefonu 04 511 64 44,
ali preko spletne naročilnice.

Revija je lahko tudi lepo darilo.
Naročite revijo za svoje najdražje ali prijatelje.