Kaj lahko storite v primeru, ko ne najdete več pogodbe za posojilo ...

Pozdravljeni!

Prebiram pisma in vaše odgovore v Lisi, saj je moja hči že dalj časa naročnica revije. Kaj podobnega, kar vas želim vprašati, še nisem zasledila.

Pred skoraj osmimi leti sem najela dve posojili (po mnenju bančne svetovalke ugodni kot stanovanjski). Prvi kredit je bil na pet let, drugi na sedem. Ves čas sem živela v veri, da je drugi kredit sedemletni, vendar sem bila nemalo presenečena, ko sem ob vprašanju, kdaj točno bo izplačan, dobila odgovor: prihodnje leto novembra. Seveda sem poslala elektronsko pošto svetovalki, da se prepričam, da je bil kredit na sedem let, zdaj pa kar na osem. Tudi ob obisku banke, ob moji pripombi, da sem bila prepričana, da je sedemletni, ni reagirala, ampak se je samo nasmehnila. Doma sem pregledala vse dokumente in se zgrozila, saj so bili dokumenti samo za petletni kredit, drugih ni nikjer. To me je še dodatno presenetilo, ker uradne dokumente res shranjujem. Problem je v tem, da ne vem, kako sploh lahko preverim, kaj je s tem kreditom.

Saj sem za nastalo situacijo kriva sama, ker sem slepo verjela oziroma zaupala, da je vse v redu. Lahko se tudi motim, ne gre pa mi iz glave, kje so potem papirji drugega posojila.

Lepo vas pozdravljam in hvala.

Dragica

Ga. Dragica, pozdravljeni!

Vaša situacija je res nenavadna, saj se načeloma moramo pred podpisom pogodbe resnično dobro pozanimati, preveriti, prebrati, v kaj se spuščamo. Pa vendar smo vajeni, da bančnim svetovalcem zaupamo in pogosto ne preverjamo, ali je posel, ki ga sklepamo z banko, skladen z dogovorom ali ne.

Kopijo pogodbe za posojilo lahko od banke zahtevate kadarkoli, saj se vsakomur lahko zgodi, da jo izgubi. Še danes jim pošljite elektronsko pošto in vam jo bodo poslali. Boste potem videli, kaj ste takrat podpisovali.

V tolažbo pa naslednje – bančnik sam ne more ničesar prilagajati, saj je zadaj bančni sistem in očitno je bila vendarle sklenjena pogodba na 8 let. In pa ena izkušnja več. Zdaj boste morda razumeli, zakaj se ljudje vedno pogosteje obračajo na neodvisne svetovalce.

Dandanes je treba biti izredno previden, še posebej zato, ker banke zelo pogosto postavljajo dodatne pogoje, ki si jih le redki znajo pravilno razlagati. Zato je bolje, da priznamo, da nečesa ne razumemo in da želimo dan ali dva, da si v miru preberemo, kot pa da pod nekakšnim pritiskom podpišemo nekaj, kar lahko pozneje obžalujemo.

Ana Vezovišek, specialistka za financiranje in osebni proračun

V podjetju Vezovišek&partnerji strankam pomaga pripraviti individualni načrt financiranja in namesto njih krmari mimo finančnih pasti ter poskrbi, da se varno zadolžijo. V reviji Lisa svetuje in odgovori na vaše vprašanje, če ji ga pošljete na elektronski naslov ana@vezovišek.si. Več o podjetju Vezovišek&partnerji na: www.vezovišek.si