Včasih je veljalo, da se s prevozi peljejo tisti, ki nimajo dovolj denarja za avtomobil. Danes velja – podobno kot s pisanjem – da si avto delijo pametni.

Prvič zato, ker je veliko ugodneje, in drugič zato, ker je precej hitreje kot z avtobusom ali vlakom. Vsaj v mojem primeru je tako. Samo za primerjavo – iz Nove Gorice do Ljubljane bi vlak na primer morala prestopiti na Jesenicah ali v Sežani in za vstopnico odšteti deset evrov. Podobno je tudi pri avtobusih, le da se čas vožnje iz slabih treh ur in pol, kolikor bi preživela na vlaku, ta skrajša za slabo urico. Ampak zdaj sem že v drugi zgodbi. Začela sem z znanimi imeni in tu bom tudi nadaljevala.

Pred kratkim sem na YouTubu zasledila video posnetek zmagovalke Big Brotherja iz leta 2015 Pie Filipčič. Ta je v njem pripovedovala svojo izkušnjo s ‘prevozov’, v kateri je približno 15 minut razlagala o tem, kako je z dvema zmedenima sopotnikoma namesto v Kopru pristala v Kočevju. Ampak ker Pia zgodbo veliko bolj doživeto pripoveduje, kot bi jo jaz lahko zapisala, si njeno izkušnjo lahko ogledate na njenem YouTubu, jaz pa bom nadaljevala s tem, kar sem v resnici želela povedati. Ker vsak dan delam s slovenskimi medijskimi zvezdami, bi se vožnje z njimi – pod krinko, seveda – razveselila. Večkrat sem si predstavljala, kako bi se ‘potuhnila’ in izvedela kaj zanimivega, kako bi z njimi lahko prvič komunicirala v drugačni vlogi, in ne v službenih čevljih, ko odgovore vsi zavijajo v celofan in nanje lepijo cvetje in srčke. In čeprav se mi kaj takšnega še ni zgodilo – no, razen takrat, ko sem v kolumni pisala o sinu znane Slovenke – mi je prišlo na ušesa, da se to tudi v resnici dogaja. Da se znani Slovenci vozijo s prevozi.

O svoji izkušnji na prevozih mi je nedolgo od tega pripovedoval znani glasbenik in radijec, prav tako kot Pia, pa bi zaradi ‘banalnosti’ svojega pripetljaja tudi on lahko posnel svoj ‘vlog’. Povedal mi je, da se je s fantom, sicer študentom, po telefonu dogovoril, da ga pobere v eni od njemu bližnjih vasi ter da ga je ob cesti namesto študent s potovalko pričakal fant v supermanovem kostumu, čeprav sta bila tako pust kot noč čarovnic vsaj nekaj mesecev daleč. Čudno, ni kaj.

O tem, da si avtomobil rada deli s sopotniki s prevozov, mi je pripovedovala tudi znana slovenska pevka, ki je zaradi narave svojega poklica veliko na poti. In čeprav verjetno ni ravno veliko tistih, ki vsaj ne bi že slišali za njeno ime, mi je priznala, da ji v avtomobilu le redkokdo navrže kaj na temo njene prepoznavnosti. ”In če že, ti ne prihajajo iz Ljubljane,” je bil še njen komentar, ko sem jo vprašala, kako je to sploh mogoče. Štajerci, Primorci, Dolenjci … Baje smo vsi bolj komunikativni in iskreni kot Ljubljančani. Zanimivo.

Sama bi si morda mislila ravno nasprotno. In še nekaj, kar ni zraslo na mojem zelniku, so mi pa o tem pripovedovali, ko sem sodelavce in prijatelje spraševala o tem, ali poznajo kakšnega znanega iz prevozov … Govori se, da naj bi na prevozih svoje avtomobilske usluge ponujala tudi dva zelo znana radijca in da naj bi bila z njima v avtomobilu prava žurka. Ampak kdo bi vedel …

Besedilo: Kaja Milanič

Liza - 43/2017

Članek je objavljen v reviji
Liza - 43/2017

Želite prejemati revijo v svoj nabiralnik?

Naročite se lahko po telefonu 04 511 64 44,
ali preko spletne naročilnice.

Revija je lahko tudi lepo darilo.
Naročite revijo za svoje najdražje ali prijatelje.