To pravilo je eno izmed tistih, ki bi ga morali znati celo ob polnoči, ko nas nekdo zbudi, hkrati pa bi ga morali resnično živeti.

Če pogledamo, kako so nas učili starši (v večini) ... Pridno študiraj, da dobiš dobro zaposlitev. Ko dobiš dobro zaposlitev, dobiš dobro plačo. Ko imaš dobro plačo, lahko zaprosiš za veliko posojilo in si kupiš veliko hišo ter si ustvariš družino itn.

In le redkokateri otroci so imeli tovrstno srečo, da so jih starši naučili varčevati, načrtovati svoje cilje, jim slediti in jim pokazali, kako lahko z vztrajnostjo, potrpežljivostjo in z ustreznim znanjem iz malega zraste veliko.

Danes pa imamo drugačne možnosti.

Informacije o tem, kako ravnati z denarjem, so dostopne praktično komurkoli in kadarkoli in tako danes vse pogosteje govorimo o enem izmed osnovnih pravil.

Gre za pravilo, s pomočjo katerega bi bilo življenje marsikatere družine ali posameznika bolj enostavno, če bi se tega pravila držali in ga upoštevali že ob prejemu prvega prihodka. Bodisi prihodka od študentskega dela, avtorske pogodbe, redne zaposlitve ali samozaposlitve.

Osnovno pravilo je naslednje:

Prvih 10 % svojih prihodkov bi morali nameniti za dolgoročne cilje, kot so

 • pokojnina,
 • šolanje otrok,
 • nakup nepremičnine,
 • nakup vikenda,
 • menjavi avtomobila itd.

V ta privarčevana sredstva nikakor ne smemo posegati, če nam na računu zmanjka denarja ali pa nas preseneti kakšna proračunska bomba. Če bomo to storili, se bomo zelo oddaljili od dolgoročnega cilja, in vprašanje je, ali bomo lahko ta manko še kdaj nadoknadili. Navadno ga ne.

Drugih 10 % svojih prihodkov (skupaj torej 20 %) bi morali nameniti za kratkoročne cilje, kot so

 • dopust,
 • plačilo opreme,
 • plačilo zavarovanja za avto itn.

Obenem so ta sredstva 'rezervirana' za kreiranje zlate rezerve, ki je nujno potrebna za primer nenadnih, nepričakovanih dogodkov, ki nas finančno prizadenejo.

Preostalih 80 % pa razporedimo po ostalih kategorijah za tekočo porabo, kot so kategorija

 • bivanje,
 • hrana,
 • prevoz,
 • otroci itd.

Pri teh kategorijah se je potem zelo dobro držati še naslednjih priporočil; da za kategorijo bivanje ne porabimo več kot 30 % (kamor spada tudi obrok stanovanjskega kredita ali najemnina), da za kategorijo prevoz ne porabimo več kot 15 % (pri čemer v ta odstotek spada obrok kredita ali leasinga za avto) itd.

Če zdaj preračunamo, kaj hitro ugotovimo, da smo že s 'samo' zgoraj navedenimi priporočili razporedili kar 65 % prihodkov. Zdaj pa moramo ustrezno razporediti še preostalih 35 %. Na prvem mestu je gotovo kategorija hrana, ki spada med tiste z največjim odstotkom porabe, kategorija otroci, osebno, zdravje itn.

Ključno pri vsem skupaj je, da ne glede na višino dohodkov, to razmerje ostane enako ali celo bolje, da je v prid dolgoročnemu in kratkoročnemu varčevanju.

Nikoli ne smemo tega zanemariti in to še posebej velja takrat, ko finančno napredujemo (dobimo npr. povišico). Saj veste, na več denarja se človek hitro navadi, na manj pa veliko težje.

Pa srečno!

Ana Vezovišek, specialistka za financiranje in osebni proračun

V podjetju Vezovišek&partnerji strankam pomaga pripraviti individualni načrt financiranja in namesto njih krmari mimo finančnih pasti ter poskrbi, da se varno zadolžijo. V reviji Liza svetuje in odgovori na vaše vprašanje, če ji ga pošljete na elektronski naslov ana@vezovišek.si. Več o podjetju Vezovišek&partnerji na: www.vezovišek.si

Preberite še: Kako preveriti, kakšna je vaša finančna slika?

Liza - 3/2017

Članek je objavljen v reviji
Liza - 3/2017

Želite prejemati revijo v svoj nabiralnik?

Naročite se lahko po telefonu 04 511 64 44,
ali preko spletne naročilnice.

Revija je lahko tudi lepo darilo.
Naročite revijo za svoje najdražje ali prijatelje.