Stara sem 61 let in sem tik pred upokojitvijo. Živim iz meseca v mesec in ne vem, kje je moj privarčevani denar. Kako naj se v tem letu do upokojitve pripravim na novo obdobje?  

Pismo bralke

Pozdravljeni,

ne vem, ali moje težave spadajo v to rubriko ali ne, a vam vseeno napišem. Stara sem 61 let in sem tik pred upokojitvijo. Moji prihodki od zaposlitve danes znašajo 1.300 evrov, poleg tega pa dobim še 400 evrov od oddajanja stanovanja. Otroci so odrasli, tako da nimam nobenih obveznosti, pa vendar bi lahko rekla, da živim iz meseca v mesec.

Imam sicer še eno posojilo, ki se mi izteče ravno pred upokojitvijo, a se bojim, da bom doživela precejšen šok, ko bom videla odločbo o odmeri pokojnine. Na najemnino ne morem računati večno, saj bo po vsej verjetnosti v stanovanje šel živet eden od otrok.

Imam nekaj malega privarčevano, a če sem iskrena, ne vem niti, kje in koliko. Vem, da imam neko naložbeno zavarovanje, kjer plačujem 30 EUR, in neko varčevanje, kjer plačujem 100 EUR. Poleg tega so mi v banki ob najemu posojila pogojevali še eno varčevanje, ki pa je majhno, 20 EUR na mesec. Ni mi prav, da imam vse tako neurejeno, in ne vem, kje naj začnem.

Kako naj se v tem letu do upokojitve kar se da najbolje pripravim na novo obdobje? Hvala lepa.

Biserka z Jesenic

Ga. Biserka,

ste ena zelo redkih, ki lahko tako pozno začne razmišljati o tem, kaj bo s seboj prinesla upokojitev. Za marsikoga je že 10 let pred upokojitvijo prepozno, kaj šele letno dni prej. Marsikdo nima niti osnove takšne, kot jo imate vi (1.300 evrov prihodkov), kaj šele dodatne prihodke od oddajanja nepremičnine. Ja, nekateri bi zdaj rekli, da ste rojeni pod srečno zvezdo, pa čeprav se vi verjetno ne počutite tako.

Kaj zdaj?

Na vašem mestu bi se najprej na ZPIZ-u pozanimala, kakšno pokojnino – informativno, lahko pričakujem, saj imate do upokojitve le še leto dni. Tako se boste takoj soočili z zneskom, ki vas čaka v prihodnje, in ne boste doživeli prevelikega šoka, kot ste se sami lepo izrazili.

Poleg tega bi si še danes naredila evidenco vseh nujnih in malo manj nujnih izdatkov. V veliki večini bodo ti stroški ostali enaki ali pa se bodo kvečjemu v prihodnje še podražili. Sem spadajo strošek elektrike, upravljanje stanovanja, voda, kurjava, hrana, prevoz (če imate avto) itd. Vaši prihodki pa ne bodo več tako visoki, kot ste jih bili do danes vajeni.

Omenili ste, da na najemnino ne morete dolgoročno računati, kar pomeni, da vaše izhodišče ne bo niti 1.300 evrov, temveč precej nižje. Predvidevam, da znesek 1.300 evrov vključuje vse dodatke (malico in prevoz), torej bo vaša osnova za izračun pokojnine bližja številki 1.150 evrov in pokojnina potem še precej nižja od tega zneska (slabih 60 % plače?).

To bo za vas šok, kot je za večino ljudi. Da pa ta šok omilite, morate nujno preveriti, koliko in kje imate privarčevana sredstva. Ne sme vam biti tako vseeno. Ta sredstva vam bodo še kako prišla prav, a le če jih boste potem pametno koristili in jih razporedili na daljše obdobje. Obenem preverite, kakšne finančne produkte imate sklenjene in optimizirajte, kar lahko. Škoda je izgubljati denar, ker ga boste še preveč potrebovali.

Kar se tiče nepremičnine, pa imam do tega tudi prav posebno stališče. Starši morajo v prvi vrsti poskrbeti za svoj obstoj, sicer bodo slej ko prej v breme svojim otrokom. To pa ni nikomur v interesu, kajne? Boste naredili pregled finančne slike in potem boste videli, kaj potrebujete in česa ne. Vodenju proračuna se pa žal tudi vi ne morete izogniti. :)

Miren prehod v novo obdobje vam želim!

Ana Vezovišek, specialistka za financiranje in osebni proračun

V podjetju Vezovišek&partnerji strankam pomaga pripraviti individualni načrt financiranja in namesto njih krmari mimo finančnih pasti ter poskrbi, da se varno zadolžijo. V reviji Lisa svetuje in odgovori na vaše vprašanje, če ji ga pošljete na elektronski naslov ana@vezovisek.si. Več o podjetju Vezovišek&partnerji na: www.vezovišek.si

Lisa - 26/2016

Članek je objavljen v reviji
Lisa - 26/2016

Želite prejemati revijo v svoj nabiralnik?

Naročite se lahko po telefonu 04 511 64 44,
ali preko spletne naročilnice.

Revija je lahko tudi lepo darilo.
Naročite revijo za svoje najdražje ali prijatelje.