Naša strokovnjakinja za financiranje in osebni proračun Ana Vezovišek svetuje, kako oplemenitite svoje prihranke.

Pozdravljeni,

stara sem 60 let, upokojena, dokaj zdrava in aktivna. Imam pokojnino v višini 650,00 EUR in se s tem preživim in krijem stroške. Prihranjenih imam 20.000,00 EUR in 200 delnic slovenskega podjetja (okoli 12.000 EUR v času nastanka tega članka). Do zdaj sem imela denar na banki na vezani vlogi, zdaj pa so obresti prenizke in se to ne splača več. In tu je vprašanje: kam in kako naj vložim ta denar, da ga mogoče še malo oplemenitim?

Hvala za odgovor. Monika

Gospa Monika,

najprej vas moram vsekakor pohvaliti, da živite v skladu s svojimi zmožnostmi in da nimate prav nobenih obveznosti s posojili, limiti itd. Marsikomu bi to namreč predstavljalo res velik izziv. Največji, pravzaprav.

Kot drugo pa vas moram pohvaliti, da imate kar nekaj privarčevanih sredstev, ki jih čuvate in za katere vam ni vseeno. Kaj mislim s tem? Očitno spremljate trg in se zavedate trenutne situacije na finančnem trgu. Obrestne mere so res izredno nizke in se za depozite gibljejo med 0,60 do 0,90 % letno (za obdobje enega leta) ter dosežejo do 1,50 % za obdobje treh let. Logično je, da si želite bolj oplemenititi svoja privarčevana sredstva, a to ni enostavno. Pri tem pa delate klasično napako – en del sredstev imate na banki, kjer je tveganje nizko, prav tako pa tudi donos (obresti), drug del pa imate v eni sami delnici, kar pomeni, da lahko jutri teoretično tudi vse izgubite ali pa se vrednost vašega premoženja močno poveča.

Kar moram nujno izpostaviti, je vaše vprašanje – kam in kako naj vložim denar, da ga mogoče še malo oplemenitim? Gre za eno od najpogostejših vprašanj strank, na katero pa vam lahko odgovorim le tako, da vam povem, da je izbira finančnih produktov (depozitov, skladov, delnic) tisto zadnje, kar pride na vrsto. Preden kam investirate, si morate odgovoriti še na precej drugih vprašanj. Npr. kakšne so vaše izkušnje, koliko tveganja ste pripravljeni prevzeti, kdaj boste potrebovali denar ipd.

Kaj zdaj?

Najprej morate določiti naložbeno strategijo (kakšen donos pričakujete in kakšno tveganje ste v zameno pripravljeni sprejeti), nato pa sestaviti naložbeni portfelj. Vanj je treba vključiti vse vaše premoženje, ki ne spada v zlato rezervo, torej tako gotovino kot delnice. Sledi izbira naložb, ki jih boste vključili v portfelj. In to je šele začetek ... Naložbeni portfelj morate skrbno spremljati in po potrebi spreminjati njegovo sestavo.

Manjšina vlagateljev to zmore sama, drugi pa to raje prepustijo izkušeni ekipi pod vodstvom izbranega osebnega finančnega svetovalca. To priporočam tudi vam, pri čemer morate biti zelo previdni, saj je na trgu veliko prevar. Več časa zato raje posvetite izbiri svetovalca kot pa izbiri naložb.

Če se vam vse skupaj zdi prezapleteno, pa predlagam, da vse premoženje pretopite v denar (tudi delnice Krke) ter poiščete banko, ki vam bo ponudila najboljše obresti. Konec koncev te niti niso tako nizke, kot se vam zdi. Včasih so resda bile višje, tudi 5 % za dolgoročen depozit, a kaj ko je bila inflacija tudi visoka in je dosegala 3 % ali več. Če vemo, da imamo danes celo deflacijo, je razlika od 0 do 1,5 % podobna kot med 3 in 5 %.

Ana Vezovišek je specialistka za financiranje in osebni proračun. V podjetju Vezovišek&partnerji strankam pomaga pripraviti individualni načrt financiranja in namesto njih krmari mimo finančnih pasti ter poskrbi, da se varno zadolžijo. V reviji Lisa svetuje in odgovori na vaše vprašanje, če ji ga pošljete na elektronski naslov ana@vezovisek.si. Več o podjetju Vezovišek&partnerji na: www.vezovisek.si

Lisa - 43/2015

Članek je objavljen v reviji
Lisa - 43/2015

Želite prejemati revijo v svoj nabiralnik?

Naročite se lahko po telefonu 04 511 64 44,
ali preko spletne naročilnice.

Revija je lahko tudi lepo darilo.
Naročite revijo za svoje najdražje ali prijatelje.