Bralka piše: Ga. Ana, z možem resno razmišljava o nakupu stanovanja, saj imava počasi že dovolj dolgoletnih najemov in neprestanih selitev. Imava tri otroke in želela bi se končno ustaliti. Zanima me, kako naj se tega sploh lotiva, na kaj vse morava paziti pri izbiri banke itd. Preberite, kaj svetuje Ana Vezovišek, specialistka za financiranje in osebni proračun.

V stanovanju, kjer smo zdaj, plačujemo pribl. 600 evrov (najemnina + stroški), veliko pa je pribl. 53 m2. Vse lepo in prav, če stanovanje ne bi bilo potrebno obnove in če se nam najemnina ne bi zdela previsoka glede na to, kaj nam stanovanje ponuja. Sicer sva se že pogovarjala z lastnikom, vendar ni izkazal posebnega interesa, da bi stanovanje 'osvežil'.

Potem pa je tukaj še nepremičninski trg, ki ponuja toliko stanovanj ... Tako sva potem začela razmišljati o nakupu.

Glede na to, da sama redno spremljam vašo rubriko, se zavedam, da to ni tako enostavno in da mora človek imeti neko finančno osnovo. Midva imava pribl. 30.000 evrov, ki so nama jih pripravljeni dati moji starši, vendar imava na drugi strani še pribl. 26.000 evrov potrošniških kreditov (grehov iz preteklosti).

Jaz sem zaposlena v javni upravi, mož pa ima lastno podjetje, iz katerega si nakazuje plačo. Moja plača je 850 evrov, moževa pa 1.100 evrov. Poleg redne plače si mož izplača še dodatnih pribl. 2.000 evrov mesečno. Zanima me, kako naj se tega sploh lotiva, na kaj vse morava paziti pri izbiri banke itd. Hvala za vaš odgovor.

Mirjana in Tilen

Draga Mirjana in Tilen,

verjamem, da ste počasi siti najemniškega življenja in da bi se želeli ustaliti. Pri treh otrocih je najmanj, s čimer bi se želeli ukvarjati, še iskanje novega stanovanja za najem.

Sicer smo ljudje pogosto zelo proti najemu in menimo, da gre za metanje denarja skozi okno, pa vendar naj vas potolažim, da gre tukaj predvsem za močan psihološki vidik in da se v marsikaterem primeru najem bolj izplača kot nakup.

Pa vendar ni to stvar tokratne debate. Prav je, da si želimo lastno nepremičnino in jo kupimo, če nam finančno stanje to dopušča, samo da je to znotraj okvirjev, ki si jih lahko privoščimo. In v vašem primeru so ravno ti okvirji toliko manjši, saj je kar nekaj tveganj, na katera morate biti še posebej pozorni in na katera se morate pripraviti. Pohvalno, da se tega zavedate.

Kaj zdaj?

Najprej je treba poravnati obveznosti do bank. Brez tega ne bo šlo. Pa ne zaradi tega, ker ne bi bilo kreditne sposobnosti, temveč zaradi vas samih in zaradi (pre)potrebne zlate rezerve. Ne morete imeti obstoječih posojil + najeti novo. Veste, kakšna bo potem mesečna anuiteta in kakšno tveganje?

Če so vam starši pripravljeni dati nekaj denarja, potem najprej s tem poplačajte tiste dražje kredite in si zadajte cilj, da porabo nadomestite z dodatnimi prihodki. To lahko storite že v roku enega leta, glede na moževe prihodke. Bo pa treba vse sile usmeriti v to, sicer cilja ne boste mogli uresničiti.

Če bi se postavila v tisto strogo vlogo, bi vas vprašala, kako to, da vseh obveznosti že niste odplačali? Kje je mesečna razlika in kam gredo vsi ti vaši prihodki? To bo ena izmed vaših domačih nalog, preden staršem poveste za svoj projekt 'nakup stanovanja', sicer vam denarja verjetno ne bodo dali (in prav je tako).

Ko bodo obveznosti poplačane, poskrbite še za zlato rezervo. Saj veste, med 3 do 12-kratnik povprečnih mesečnih izdatkov. Glede na to, da je vaš soprog odvisen od samega sebe, je bolje, da si zagotovite 12-kratnik mesečnih izdatkov. Potem pa šele sledi izbira stanovanja, ki si ga lahko privoščite.

Pri tem seveda upoštevanje pravila 30 % mesečnih prihodkov. Toliko lahko namreč znašajo vsi stroški stanovanja, upoštevajoč bodoče stanovanjsko posojilo. Poleg tega naj bo najvišja višina kredita 75 % vrednosti nepremičnine.

In ne nazadnje – obvezno zaščitite sebe in svoje bližnje, da vas ne bi presenetili nenadni dogodki. Vem, najraje bi se že včeraj preselili in kupili stanovanje, pa vendar. 12 mesecev ali kakšen mesec dlje, ni nič v primerjavi s tem, da boste potem res lahko mirno spali.

Ana Vezovišek, specialistka za financiranje in osebni proračun

V podjetju Vezovišek&partnerji strankam pomaga pripraviti individualni načrt financiranja in namesto njih krmari mimo finančnih pasti ter poskrbi, da se varno zadolžijo. V reviji Lisa svetuje in odgovori na vaše vprašanje, če ji ga pošljete na elektronski naslov ana@vezovišek.si. Več o podjetju Vezovišek&partnerji na: www.vezovišek.si