Situacija, v kateri sem se znašla, je posledica moje naivnosti. Toda kljub vsemu, kako naprej?

Pismo bralke

Pozdravljeni, dolgo sem zbirala pogum, da vam pišem, saj se vsak dan bolj zavedam, da je situacija, v kateri sem se znašala, posledica moje naivnosti, nevednosti, spleta okoliščin itd. in da sem si čisto sama kriva, da sem tu, kjer sem.

Marca leta 2009 sem si od fizične osebe izposodila 15.000 evrov, s katerimi sem poplačala dve posojili na banki (zamujala sem že z odplačevanjem), zapadle položnice, popravilo avta itd. Posojilo sem zavarovala s hipoteko na svoji nepremičnini, na dobo 10 let, in pogodbo podpisala pri notarju. Ker sem seveda notarju zaupala (kot velika večina), sem pogodbo podpisala, ne da bi si prej dejansko dobro prebrala, kaj točno podpisujem. Seveda sem to opazila šele v zadnjem mesecu, ko spremljam vaše rubrike in ko ste mi dali malo misliti.

V pogodbi namreč piše, da obrestna mera znaša 5,00 %, kar bi še nekako sprejela, vendar znesek posojila znaša 30.000 evrov, in ne 15.000 evrov, kot sem si jih dejansko izposodila. Kar groza me je, kaj sem naredila in kako sem lahko dopustila, da me tako zavedejo! Kaj naj naredim?

Mesečno vračam 310 evrov, in ko sem šla zdaj računat za nazaj, sem izposojeni znesek dejansko že vrnila, z vsemi obrestmi vred in še več. Zelo bom vesela kakršnega koli nasveta.

Zlata P.

Draga Zlata,

verjeli ali ne, vaš primer ni edini, s katerim sem se soočila med svojim delovanjem. Pred časom sem imela izredno podoben primer, le da je bil v vaši vlogi mlad fant, ki me je prosil za pomoč, in pozneje še ena gospa, kjer je šlo za malce višji znesek.

Vedno znova me tovrstne zgodbe pretresejo, ker gre za tako očitno zlorabo, ne glede na to, da ste polnoletni, da sami sprejemate posledice za svoja dejanja, sami razpolagate s premoženjem, da bi se morali zavedati, kaj podpisujete in da za to ni izgovorov ... Verjamem v to, da je človek v najhujši stiski pripravljen narediti marsikaj in grozno mi je, ko na drugi strani nekdo to s pridom izkorišča. Seveda pa ne morem tudi mimo tega, da pri tem sodelujejo celo notarji, ki imajo javno pooblastilo od države, ki dajejo verodostojnost listinam itd. Grozno!

Kar je najhuje pri tem, je to, da na koncu ostane le vaša beseda proti 'njihovi'. Težko je dokazati, da ste prejeli 'le' 15.000 evrov, in ne 30.000 evrov. Kar lahko storite, je to, da podate prijavo na najbližji policijski postaji, poveste svojo zgodbo, s seboj prinesete vso dokumentacijo in upate, da bodo postopek peljali naprej.

Kot rečeno, niste edini in morda vam bo to kaj pomagalo. Drugače pa mora biti vaša zgodba predvsem v poduk drugim ljudem.

Sama nemalokrat ponavljam – če vam finančna institucija, kot je banka, ne odobri posojila, potem ga nikakor ne najemajte drugje! Posledice so lahko katastrofalne, a to kljub temu še vedno marsikomu ni dovolj in tako išče alternative. Vredno si je zapomniti, da nikoli ni tako hudo, da se ne bi mogla najti druga, ustreznejša rešitev, pa čeprav se nam tisti trenutek to zdi nemogoče.

Glede na to, da morate spoštovati pogodbo, dokler je ta v veljavi, pa predlagam, da najamete drugo, bančno posojilo (če vam seveda finančna situacija to dopušča), s katerim boste zaprli obstoječo obveznost. Če ne drugega, se boste s tem znebili hipoteke, obrestno mero boste imeli nižjo in bolj mirno boste spali (čisto mirno pa žal še ne). Seveda pa mi lahko na elektronski naslov ana@vezovisek. si pošljete tudi pogodbo in bom osebno preverila pri ustreznih organih, kaj lahko še naredimo.

Ana Vezovišek, specialistka za financiranje in osebni proračun

V podjetju Vezovišek&partnerji strankam pomaga pripraviti individualni načrt financiranja in namesto njih krmari mimo finančnih pasti ter poskrbi, da se varno zadolžijo. V reviji Lisa svetuje in odgovori na vaše vprašanje, če ji ga pošljete na elektronski naslov ana@vezovišek.si. Več o podjetju Vezovišek&partnerji na: www.vezovišek.si