Čudni in nenavadni so tile časi.

Včasih se mi dozdeva, da vse preveč seciramo in kompliciramo stanja posameznika, kot so ljubezen, odnos, odgovornost in zvestoba. Ali pa odnos med moškim in žensko. Iščemo napakice drug pri drugem. Očitamo si dogodke izpred mnogo let, zamere se kopičijo, po navadi imamo neko fiksno idejo v glavi, kako bi moral naš partner nekaj narediti, a tega ne izrečemo, potem pa pričakujemo, da bi točno tako, kot smo si zamislili, moralo biti izvedeno. Ker seveda ni, je ogenj v partnerski strehi.

Ko s pari delam v Svetovalnici, slišim res zelo zanimive zgodbe, ki jih kreiramo posamezniki, vsak s svojim 'kufrom' pričakovanj, želja, potreb, iluzij, hotenj in zahtev. Usklajevanje neskončnega nabora različnih neznank obeh partnerjev je res zahtevno matematično delo, včasih že na robu zdrave pameti. Zakaj? Pogosto si partnerja ne razložita, kaj želita in drug od drugega pričakujeta, a čakata na izvedbo teh želja. Ker jih seveda ni, sta razočarana in jezna. Skupni imenovalec vsem opisanim občutenjem je komunikacija, da si res enoznačno vsak od vaju pove in razloži, kaj se mu dogaja v glavi in srčku. Saj ni tako težko, ali pač?

V zvezi sta nekaj let, imata predšolskega otroka. On dela po cele dneve, razvija poslovno idejo in krepi svoje podjetje, da bo lahko preživel svojo družino in ji nudil udobje in razkošje, tako vsaj pove, zakaj ga ni domov po cele dneve. Ko pride zvečer, nima energije in časa za kakovostno igro z otrokom, saj je ponovno priklopljen na računalnik. Žena je zaradi take ignorance tečna in zahteva, da on otroka spravi spat, ga prej oprha in umiri. Kar je seveda misija nemogoče, saj otrok čuti živčnega očeta, ki je z mislimi pri številkah in jutrišnjem sestanku z dobavitelji, zato se nikakor ne umiri. Oče izgublja potrpljenje, postaja jezen na otroka, ker še ne spi, nima notranjega miru in znori. Seveda je začarani krog jeze in napadalnosti sklenjen, ko vstopi v to njuno dramo še mama otroka in partnerica tega moškega, ki se jezi na moža, ker je siten na otroka. Pa smo tam, kjer ni več heca. Takšna vsakodnevna praksa prerekanja od nezmožnosti, da oče zvečer umiri otroka, pelje v neslutene boleče višave.

On ne razume, da ona ne sprejme tega, da je izčrpan in da vse to dela zaradi nje in otroka. Ona ne razume njega, da si ne vzame več časa za družino, za katero pravi, da tako noro gara. Vsak dan je bolj tečna, razdražljiva in zahtevna do moža. Ne sliši ga več, on pa se tudi ne potrudi, da bi se bolje organiziral in več časa preživljal z družino. Tako se pospešeno odtujujeta, zgodi se tudi, da jo on začne zavračati kot partnerico in kot ljubimko v njuni spalnici. Kljub vsem vsakodnevnim nesporazumom in jezi je v našem primeru žena tista, ki si ga še vedno močno želi kot svojega moškega v spalnici, poskuša se mu približati tudi tako, da pred spanjem obleče prosojni negliže, pa ji je on enkrat zabrusil, da se bo takole pomanjkljivo oblečena prehladila. Zavrača jo dolgo, ne dotika se je, v postelji se obrne proč od nje, spolnosti med njima ni bilo že dolge mesece. To v praksi ubija partnerski odnos. Ali pa se vam zdi pomen spolnosti med dvema preveč poudarjen? Sama trdim, da je to vezivno tkivo dveh različnih ljudi, ki se imata rada.

Takšen razvoj oziroma rušenje njunega partnerskega odnosa vodi v razkroj medsebojnega zaupanja in truda za isti cilj – imeti se varno, slišano in sprejeto znotraj družinske celice. Odtujevanje pa ima pogosto en rezultat, in to je razhod. Menim, da je v tej fazi še vedno možnost odtujevanja in pomanjkanja veziva, kar spolnost je, da ozavestita, da brez spremembe v njunem medsebojnem odnosu ne bo pozitivnih rezultatov in da se je za ohranitev družinice treba potruditi, vsak s svojega zornega kota in stališča. Ko se naučimo iskati zdrave kompromise in začnemo poslušati drug drugega, je tudi večja možnost za trdnost odnosa in s tem zdravo ogrodje za vzgojo in razvoj osebnosti otroka.

Avtorica prispevka je univerzitetna diplomirana socialna pedagoginja in diplomirana socialna delavka Melita Kuhar, Svetovalnica, www.svetovalnica.si, dosegljiva na tel. št. 031/666-168. Če bi se radi naročili na individualno svetovanje ali jo popvrašali za nasvet, pišite4 na info@svetovalnica.si.

Liza - 24/2017

Članek je objavljen v reviji
Liza - 24/2017

Želite prejemati revijo v svoj nabiralnik?

Naročite se lahko po telefonu 04 511 64 44,
ali preko spletne naročilnice.

Revija je lahko tudi lepo darilo.
Naročite revijo za svoje najdražje ali prijatelje.