Ta teden se mi zdi zelo primeren, da se lotimo še ene sila pomembne teme. 

Ta zagotovo prej ali slej zajame in dobesedno zaduši vse domove, ko otroci iz 12-letnikov naenkrat postanejo najstniki – parfumiranje.

Saj vem, zdaj boste vsi rekli, da to pa vendar ni tako pereča zadeva, a ko se boste prej ali slej dušili v mešanici vonjav najstniških hormonov, gelov za tuširanje v kopalnici, polni pare, moških in ženskih parfumov, jap, takrat se boste spomnili mojih besed.

Prav zanimivo je opazovati, kako otroci najprej niti ne opazijo, da počasi začnejo smrdeti po potu in da tudi njihove ljubke nogice nekega lepega dne ne dišijo več po otroškem pudru, ampak samo enostavno smrdijo. A zato je tukaj mama, da nežno namigne najstniku, da je fino da se malo umije, ker smrdi in to pač ni najbolj prijetno za družino in okolico. Počasi, počasi, ob rednem opozarjanju, umivanje in dišavljenje postaneta navada. No, a enajst-, dvanajstletnikom se vse skupaj še niti ne zdi tako pomembno, dokler nekega lepega dne ne dobijo kakšne pohvale od vrstnikov (v teh letih drugi osebki sploh niso pomembni), kako lepo dišijo.

O ho ho, najstnik hitro dobi signal – vonj je pomemben, niso me samo opazili, tudi zavohali so me. In tako se začne norija, najprej s kakšnimi naravnimi dezodoranti, ki jih vsiljuje skrbna mati (seveda moja malenkost), potem sledijo že močnejši, v oglasih bolj prisotni in parfumirani preganjalci neprijetnih telesnih vonjav, ko najstniki končno odkrijejo parfume. Potem se hitro odpreta tudi dve pomembni družinski fronti – boj za parfume med mamo in hčerjo ter očetom in sinom – ter druga fronta – kako preživeti jutra in večere, ko stanovanje napolnijo hlapi vseh teh parfumov. Meni je danes na primer še ob 11. uri dopoldne rahlo slabo od jutranjega dišavljanja naše devetošolke, ki jo imam na sumu, da želi z močnim parfumom v grob spraviti vsaj učitelja za matematiko, če ne tudi fiziko.

Za piko na i pa še vsi parfumi lepše dišijo na hčerki kot na meni, ki imam očitno kožni pH naravnan le za sivko in limono. Skratka, vam rečem – izbira parfuma je pomembna stvar in pot do prave vonjave in do ravno prave količine parfuma na telesu je lahko zelo zadušljiva in trnova – predvsem za okolico.

Foto: Katy Belcher

Liza - 41/2017

Članek je objavljen v reviji
Liza - 41/2017

Želite prejemati revijo v svoj nabiralnik?

Naročite se lahko po telefonu 04 511 64 44,
ali preko spletne naročilnice.

Revija je lahko tudi lepo darilo.
Naročite revijo za svoje najdražje ali prijatelje.