Moj prvi vnuk se je rodil! Itak da je najlepši fantek na svetu! Čudovit, krepak dojenček. Še dobro, da ima prijateljica Kristina vnukinjo, če ne bi se lahko sprli ob tem poimenovanju. Tako pa imajo oni najlepšo punčko na svetu, mi pa fantka ...

Nato so nastopili terminološki problemi. Kako naj se imenujem? Babica? Stara mama, oma ali nona?

Sledilo je nekaj dni napetega premišljevanja. Stara mama ima že v osnovi pridevnik 'stara', ki mi ni ne vem kako všeč. Oma in nona, hmmm ... Po tehtnem razmisleku sem se odločila za babi – pod pogojem, da je to delovno ime. Kolikor vem, dečko tja do drugega leta še ne bo imel zacementiranega besednega zaklada, zato si lahko tudi premislim. Imena Aksinja verjetno ne bo mogel kar takoj izgovoriti. (Še marsikateri odrasli ga ne zna.)

Po dveh tednih sem ugotovila, da je še lepše kot starš biti babi (opozarjam, da je babi delovno ime!). S Kristinino pomočjo, ki ima že 11 mesecev izkušenj na tem področju, sem sestavila spisek z naslovom Prednosti babištva oz. starega starševsta pred starševstvom:

  • Ponoči ti ni treba vstajati zaradi dojenčkovega joka, ker hči stanuje kilometer stran (se ne sliši tako daleč);
  • Če se malo bitje močno pokaka, zajamraš, da te je uščipnilo v križu, in previje ga mami ali očka;
  • Ko preveč tuli, imaš nujen opravek in moraš hitro domov;
  • Namesto sedenja za računalnikom greš lahko na trg nabavljat zelenjavo za mlado mamico, ker mora pestro jesti, in se tam zaklepetaš kot kakšna babica;
  • Strastno nakupuješ potrebne in nepotrebne reči, pa ti novopečeni dedek ničesar ne očita;
  • Po definiciji vzgoje starih staršev vnuka z vso pravico razvajaš in z njim delaš lumparije (to še pride);
  • Precej več časa lahko posvetiš vnuku, kot si ga svojim otrokom, ker si takrat moral skrbeti za preživetje, svojo kariero itd. – tebi pa so na podoben način pomagali tvoji oziroma moževi starši.

Na sliki lahko vidite srečni babičin nasmešek (jaz sem tista večja). Seveda pa pričakujem, da mi bo Lisa izplačala astronomsko vsoto za pravico objave ekskluzivne prve fotografije prestolonaslednika! (To je bojda zdaj trend.)

Lisa - 20/2015

Članek je objavljen v reviji
Lisa - 20/2015

Želite prejemati revijo v svoj nabiralnik?

Naročite se lahko po telefonu 04 511 64 44,
ali preko spletne naročilnice.

Revija je lahko tudi lepo darilo.
Naročite revijo za svoje najdražje ali prijatelje.