Glede na to, da se dandanes lahko glasnomiselnost plača z življenjem, sem želela napisati kaj o tem.

Predvsem iz globoke želje do svobodnega izražanja in spoštovanja do svojega poklica, ki pogosto vključuje sprehod po robu sprejemljivega, saj se ravno tam zadržujejo najbolj sočne cvetlice humorja. Pa ne bom, ker ne bi rada skrajno zavržnim dejanjem dajala pozornosti.

Se mi pa ob tem poraja vprašanje vsesplošne korektnosti. Naj ne bo napak razumljeno, gojim veliko ljubezni do soljudi. Si pa tudi upam. Ker sem navihane narave, bom takoj v besedilo vpletla črnčka. Ups, zamorčka. Aja, pri nas se korektno reče temnopoltega. Pardon, Afroameričana. Prekleto! No, saj veste, kaj mislim. Bolj se trudiš, bolj se zapletaš. Konec koncev je s to korektnostjo verjetno isti štos kot z dialogom moža in žene, ko ga ona vpraša, ali se mu zdi debela, on pa odgovori, kako to misli 'zdi'. In potem se revež mota ven iz napravljene zagate, z vsakim stavkom pa tone še globlje v nastalo zmešnjavo in je z vsakim stavkom bližje živčnemu zlomu svoje boljše polovice.

Očitno je pač v modi korektnost brez meja: pravilno je, da se nekomu ne reče, da je garjav, ampak se pove diagnoza kožne bolezni. Če si nekdo nadene stajling brez okusa, se ne sme več reči, da je češko oblečen, ampak je zgolj stilistično navdahnjen. Če se kak otrok meče po tleh sredi trgovine, ker pač ne more dobiti treh kinderjajčkov, se ga ne obklada z nevzgojen, ampak je preprosto razvojno izzvan. In če je morda kakšna gospodična bolj polne postave, se ji ne sme reči več bajsa, tolsta, buca ali špehbomba, temveč se uporabi bolj korekten izraz, da je dama pač sedalno superiorna.

Bog ne daj, da se spravimo v intimnejše sfere in začnemo opisovati vrtičke strasti in hlebce radosti! Tu se šele zapletemo, sploh če ne gre za klasične moško-ženske relacije. Geji, tetke, pedri, kralji anale, dvocevke, toplovodarji, buziji, homoseksualci, topli bratje, ritopiki. Evo, rekla sem! Pa naj si vsak izmed njih sam izvoli izbrati, kaj je njemu korektno in kako naj ga naslavljam. In če sem s tem tako zelo nekorektna, grem lahko tudi v čuzo. In naj mi tam sodijo po svoje: huje kot da me ostrižejo na bundesligo, zadavijo z oprijetimi kavbojkami ali zadušijo s parfumom, se mi pač ne more zgoditi.