Velikokrat slišim gospe, ko rečejo: "Najprej moram shujšati, potem bom začela razmišljati o garderobi in novi podobi."

Ampak zakaj? Zakaj najprej shujšati?! Kaj ni bolj smiselno najprej spremeniti stil oblačenja, se pogledati in (za)gledati drugače ... (za)žareti? Kaj ni že samo to (lahko) dovolj, da zaživimo bolj zadovoljno, začnemo jesti in se gibati bolj zdravo, po naravni poti in ne prisiljeno, se prenehamo obremenjevati? Mogoče se bodo kilogrami začeli sami topiti prav zato!

Prijateljica je nekoč rekla: "Le zakaj bi hujšala, za koga? Za takrat, ko se nekdo, ki me pozna, slučajno znajde tam, kjer tudi jaz tistih 14 dni na leto uživam v kopalkah? Vsi preostali me pač vidijo samo trikrat – prvič, zadnjič in nikoli več. Rada jem, pa kaj!"

Zdi se, da so najbližja rešitev diete. Toda velikokrat se izkaže, da ne zaležejo. Med drugim tudi zato, ker so večinoma usmerjene v samo določeno hrano, organizem pa potrebuje vse, tudi 'nezdravo' hrano. In še, jesti je treba večkrat na dan, ne pa stradati in se potem zvečer, ko telo kriči na pomoč, ker mu glava govori, naj le potrpi, najesti še bolj kot do sitega. Nobeno pretiravanje ni zdravo!

Vzrokov, da diete niso zanesljive, je cel kup, takih, ki jih poznamo, in takih, za katere sploh ne vemo. Veliko vlogo pa igrajo tudi geni, ampak proti njim se je žal težko ali pa celo nemogoče boriti.

Sicer pa, za koga sploh hujšamo? Za sebe, da se bomo bolje fizično počutili, ali za prijatelje in sodelavce, znance, sosede in koga že? Ali celo zato, ker nas na to spominjajo in opominjajo mediji na vsakem koraku? Zdravo jesti, ja! Toda če je telo nagnjeno k večji telesni teži, kot je to všeč statistiki, je pač tako. Iz nekega razloga, ki lahko leži kdo ve, kje in kdo ve, zakaj.

Se pa se miselnost posameznic in družbe zadnjih nekaj let spreminja, celo miselnost nekaterih modnih blagovnih znamk. Začeli so se prilagajati ženskam z bolj polno postavo! Samo zakaj tako previdno in počasi, ko pa so, po mojem mnenju, in verjamem, da še zdaleč nisem edina, lahko tako zelo ženstvene!

Imejmo rade svoje telo! Preprosto zato, ker je naše in nikogar drugega last.

Blanka Todori je svetovalka na področju osebnega videza, predstavlja se pod imenom Blanca Chara. Izhaja iz posameznika – s poudarkom na 'vetru v omari'. Njen moto je: ''Očaraj sebe. Očaraj svet.'' Vprašanja za Blanko lahko, drage bralke in bralci, pošljete na blanca@chara.si ali pa si več o njej in njenem delu preberete na www.chara.si.

Lisa - 35/2014

Članek je objavljen v reviji
Lisa - 35/2014

Želite prejemati revijo v svoj nabiralnik?

Naročite se lahko po telefonu 04 511 64 44,
ali preko spletne naročilnice.

Revija je lahko tudi lepo darilo.
Naročite revijo za svoje najdražje ali prijatelje.