Leta 1995 je Unesco razglasil 23. april za svetovni dan knjige in avtorskih pravic. V mnogo deželah se na ta dan vrstijo številni dogodki, ki slavijo knjigo, literarno ustvarjalnost in dejavnosti, ki so z njo povezane.

Pri nas v tem času, od 20. do 24. aprila, potekajo Slovenski dnevi knjige, zato mirno lahko rečemo, da smo ena redkih, če ne celo edina država na svetu, ki v znamenju knjige praznuje kar ves teden. Ob tem pa je tu še projekt Noč knjige, ki poteka prav na svetovni dan knjige in je letos združil kar 400 prirediteljev, ki bodo na dogodkih po vsej državi s knjigo povezali več kot 100.000 bralcev.

Vsa ta dejstva nas seveda utrjujejo v prepričanju, da smo Slovenci s knjigo veliko bolj povezani, kot se to morda na prvi pogled zdi. Navsezadnje v državi še zmeraj deluje 60 splošnih knjižnic, vanje pa je včlanjen vsak četrti prebivalec Slovenije. Podatki Statističnega urada pa tudi pokažejo, da vsak član obišče splošno knjižnico približno 20-krat na leto in si izposodi približno 50 enot knjižničnega gradiva.

Razlogov za zadovoljstvo je torej kar nekaj in tudi sam sem se seveda z veseljem pridružil. V prazničnem tednu sem nastopil na treh literarnih večerih in treh podelitvah bralne značke na osnovnih šolah. Povsod je bilo prijetno, organizatorji so bili prizadevni in bralci so želeli pokazati, da ob branju uživajo in se imajo lepo. A morda sem bil prav zaradi tega ves čas na tihem nekako ogorčen ob dejstvu, da v ozadju reči niso niti približno tako rožnate, kot si želimo v tem prazničnem razpoloženju prikazati. Veliko šolskih knjižnic namreč sploh nima več denarja za nakup knjig.

Sredstva, ki jih iz proračuna namenjamo za nabavo gradiva v splošnih knjižnicah, se iz leta v leto manjšajo. Zmanjšujejo se tudi subvencije založnikom in sploh vsem dejavnostim, ki so povezane s knjigo in branjem. Naša največja založba še zmeraj životari v pričakovanju odrešilnega kupca, mnoge manjše založbe pa iz dneva v dan hirajo in jih bo gotovo tudi letos kar nekaj propadlo.

Pa še nekaj je, kar je morda manj opazno, a je še bolj skrb vzbujajoče. Praznovali smo svetovni dan knjige, na to, da je to tudi od Unesca razglašeni dan avtorskih pravic, pa smo povsem pozabili. To pa verjetno zato, ker se na tihem še kako zavedamo, da na tem področju naša zakonodaja še zmeraj ni uglašena z evropsko. Ali povedano drugače: prav na področju avtorskih pravic smo še zmeraj banana republika, v kateri lahko vsak, ki se vsaj malo znajde, na drobno in na debelo krade, ne da bi mu bilo treba sploh komu odgovarjati. Ali se vsaj sramovati.

Lisa - 17/2015

Članek je objavljen v reviji
Lisa - 17/2015

Želite prejemati revijo v svoj nabiralnik?

Naročite se lahko po telefonu 04 511 64 44,
ali preko spletne naročilnice.

Revija je lahko tudi lepo darilo.
Naročite revijo za svoje najdražje ali prijatelje.