Naša dobra država nas poskuša pred zlorabami hudobcev zaščititi na različnih področjih. Na enih bolj uspešno, na drugih manj. Eno od polj, kjer je (morda še preveč) uspešna, je varstvo podatkov.

Na strani PIS je naveden ZVOP, ki v svojem 6. členu pravi, da je osebni podatek katerikoli podatek, ki se nanaša na posameznika, ne glede na obliko, v kateri je izražen. Za kršenje so v nadaljevanju predvidene visoke kazni. (Za neuke pravne latovščine razlaga v slovenščini: PIS: pravno-informacijski sistem; ZVOP: Zakon o varstvu osebnih podatkov.)

Vse lepo in prav. Počutimo se nadvse varne. Nihče ne more npr. zlorabiti podatka o konfekcijski številki tvojih spodnjih hlačk.

Po drugi strani pa smo kar naprej pod kontrolo. Na bencinskih črpalkah, avtocestah, v trgovinah, celo v kabinah za preoblačenje. Big Brother beleži vsak naš premik. Neka delavka v pisarni je dobila opomin, ker je med delovnim časom dvakrat pogledala na telefon, potem pa še pojedla jabolko, požrešnica! Torej so jo ves čas snemali. Je to varstvo podatkov? Ampak vzgojiteljica ti pa ne bo smela povedati priimka tistega svetlolasega otroka, ki je tako podoben tvojemu bivšemu! Zakaj? Varstvo podatkov.

Sestra mi je potarnala, da si zdaj ne zapomni nobenega slušatelja več, ker so v informacijskem sistemu fakultete, kjer predava, ukinili slike študentov. Zakaj? Varstvo podatkov.

Oni dan sva šli s hčerjo v laboratorij v enem od slovenskih zdravstvenih domov. Čakal jo je nekajurni preizkus pitja močno sladkane vode in dajanja krvi za preizkus ugotavljanja sladkorne bolezni nosečnic. Med klepetom sva opazovali ljudi, ki so potrpežljivo čakali v vrsti pred sprejemnim okencem. Skozi uslužbenkin zvočnik se je slišalo marsikaj. Na primer: "Gospod Pestotnik, vi pa nimate naročene vode! Dobro pa je, da jo daste, saj ste imeli prejšnjič v njej ..."

Sledilo je izčrpno opisovanje mikroskopskih delcev seča gospoda Pestotnika. Starejša ženica je potegnila glavo med ramena, ko se je po vsej veliki čakalnici razleglo: "Gospa Penko, imate blato s sabo?" Ko je odkimala, so sledila natančna navodila za odvzem blata, ki ga je poskušala gospa prekiniti z obupanimi medklici: Saj vem! Saj vem! Uslužbenka pa je trdno vztrajala do samega konca.

Na strani informacijskega pooblaščenca lahko preberemo, da zdravstvene podatke ZVOP-1 (zdaj že vemo, kaj je to) šteje za občutljive osebne podatke.

S hčerjo sva izvedeli (pa ne samo midve!) zelo občutljive intimne podrobnosti o vodi gospoda Pestotnika in načinu odvzema blata gospe Penko. (Priimka sta zaradi varstva podatkov seveda izmišljena, ker bi bila lahko kaznovana po Kazenskem zakoniku Republike Slovenije, saj v 154. členu opredeljuje zlorabo osebnih podatkov kot kaznivo dejanje, ki se preganja po uradni dolžnosti z denarno kaznijo ali zaporom do enega leta! Prave priimke hrani avtorica – saj ne, da bi koga zanimalo :).

Kje je tu varstvo podatkov??

P. S. Ne, na sliki ni voda gospoda Pestotnika, ampak glukozna raztopina.

Lisa - 8/2015

Članek je objavljen v reviji
Lisa - 8/2015

Želite prejemati revijo v svoj nabiralnik?

Naročite se lahko po telefonu 04 511 64 44,
ali preko spletne naročilnice.

Revija je lahko tudi lepo darilo.
Naročite revijo za svoje najdražje ali prijatelje.