Američan Mark Juergensmeyer je strokovnjak za verstva in versko nasilje. Sicer nisem neka njegova velika poznavalka in se redko intenzivno poglabljam v kakšne težke študije, a v enem od intervjujev z Juergensmeyerjem sem prvič prebrala nekaj o konceptu kozmične vojne.

Naj vam razložim po domače – kozmična vojna je, ko skupina ljudi, samooklicanih bojevnikov, neki konflikt začne dojemati kot božansko bojevanje, kot konflikt, v katerega je neizogibno in odločilno vključen bog. Oh, ja, tega me je strah. Ko se ljudje ne bojujejo zase, za svoje življenje, za svojo državo, za svojo hišo, ampak za boga ... To se mi zdi grozno, da ljudje svoja kruta in nečloveška dejanja opravičujejo z bogom in hkrati vsi trdijo, da ščitijo svojo kulturo in civilizacijo.

Da ne bo pomote, ameriški strokovnjak ne govori le o islamistih, ampak o vseh ekstremistih, fanatikih, ki svoje nasilje nad drugače mislečimi, živečimi in verujočimi opravičujejo z bogom. Tudi v ZDA jih je veliko, v Franciji, Nemčiji, ja, tudi pri nas, morda še ne tako radikalnih, a v svojih besedah in zapisih se meni zdijo že zelo vojno razpoloženi. Kakšna laž in kakšna strahopetnost.

Če vam povem po resnici, sem že kot otrok večkrat razmišljala tudi o smislu spovedi. Ni se mi zdela poštena, je kot ena velika potuha. Grešiš, greš k spovedi, odrecitiraš deset očenašev in greš naprej, novim grehom naproti, saj ti bo vse oproščeno.

Podobno 'kozmične' so mi izjave ljudi, ki svoj strah in sovraštvo skrivajo za izjavami, da bodo sirski in drugi begunci pokvarili Evropo, jo preplavili z islamom, zdaj seveda vsi svoje trditve še podpihujejo z nedavnimi terorističnimi napadi v Parizu. V imenu svojih vrednot, svojega boga, žalijo in napadajo druge, pa čeprav jim nihče v resnici nič noče.

Nerazumen in skoraj kozmičen se mi zdi tudi boj ekstremistov, ki nasprotujejo spremembi družinskega zakonika. Zakaj? V imenu koga? Boga? Zaradi drugačnih vrednot in spolne usmerjenosti? Lepo vas prosim. Meni se vse skupaj zdi sila sebično, nerazumno in prav nič božje. V imenu koga se oni bojujejo proti enakim pravicam za vse ljudi v naši družbi?

Mislim, da bi svet postal veliko lepši, če ljudje ne bi več toliko poslušali božjih, ampak naukov svojih mam in očetov. Živi in pusti živeti, pomagaj tistim, ki so pomoči potrebni, in vedno se potrudi po svojih najboljših močeh.

Grem stavit, da nihče ne bi ubijal, podtikal bomb in kratil pravice drugih v imenu svoje mame. Mislim, da je veliko huje razočarati mamo kot boga. Mami je treba pogledati v oči.