Tako kot vseh stvari v življenju se tudi nakupovanja vedno lotim brez koncepta. Tudi če si naredim nakupovalni listek le s stvarmi, ki jih zares nujno potrebujemo, ga pozabim doma ali pa se ga ne držim.

Ne morem si pomagati, a imam praktično pri vseh stvareh rada prosti slog. In tako nekako počnem z večino stvarmi v življenju, ne znam se držati načrtov in konceptov. Morda je zato veliko bolje, da nisem kakšen arhitekt ali vodnik, saj bi se moja hiša zagotovo podrla, potovanje pa bi se končalo na povsem drugem kraju, kot bi bilo zapisano v turistični ponudbi, in potem si lahko mislite, koliko bi bilo pritožb nezadovoljnih popotnikov.

Skratka, čeprav se sama sebi zdim povsem spretna v svojem prostem krmarjenju skozi življenje, si sem ter tja želim, da bi se recimo vsaj mesec dni znala držati nekih rahlih pravil – na primer pri družinskem proračunu. Tako sva s prijateljico pred dnevi sklenili, da mesec dni skrbno in preudarno delava z denarjem. Nobena od naju ni ne vem kako zapravljiva, a kup denarja obe zmečeva za drobne neumnosti, brez katerih bi vsi povsem lagodno preživeli.

Najin dogovor je, da ves mesec ne kupiva niti enega kosa obleke in drugih dodatkov, brez katerih bi zdržali vse tja do leta 2030, z malenkostmi ne bova razvajali niti otrok, ki jim v resnici nič ne manjka, seveda pa se ne bova odrekli najini tako priljubljeni vsakodnevni kavi. Saj veste, tudi dieta ne sme biti prestroga, da bi se je človek lahko držal. Mesec dni bova poskušali porabljati denar le za nujne in srednje nujne stvari.

Moram reči, da je trenutno pri meni tako kot pri dietah in drugih sklepih. Še preden se jih lotom, sem lačna in sestradana, ko se jih že nekaj dni držim, imam občutek, da ne delujejo, in da se le redim, a če zdržim dovolj časa, nekega lepega dne postanem srečna in zadovoljna sama s seboj. Da izluščim poanto – najin post zapravljanja se začne čez dva dni, jaz pa imam že danes v glavi kup stvari, ki jih nujno potrebujem, kar malo mi je hudo, ker sem ravno zdaj našla zimsko jakno, ki jo iščem že nekaj časa, in, ja ... skratka, počutim se tipično dietno – že zdaj pogrešam stvari, ki jih ne bom smela kupiti, čeprav niti ne vem, kaj bi kupila in jih morda niti ne bi. Jah, prepovedi so vedno zelo slabo vplivale na moj šibki karakter.

Skratka, čez mesec dni vam izdam poročilo (če mi bo uspelo držati se načrta), kako se je izteklo moje zategovanje pasu (hm, no, kakšna luknjica manj niti ne bi bil slab uspeh), pa da vidimo, ali lahko kakšen evro ali dva celo odrinem na varčevalni račun. In še mimogrede, da poudarim, kako se ne znam držati načrtov – hotela sem pisati uvodnik o mojih najljubših mestih, spominih in Firencah, evo, končalo pa se je pri varčevanju in dietah. Saj sem vam rekla, popoln prosti slog.