Nekaj časa je bila naša enajstletnica prav obsedena z gledanjem serij na enem od številnih Disneyjevih kanalov.

No, še zdaj rada pogleda kakšno od sila razburljivih serij, a trenutno je veliko bolj navezana na YouTube, da si pač zavrti serije in glasbo po svojih željah. Skratka, da se vrnem k Disneyju in njegovim serijam. Najprej sem ves čas bentila, kako so to butaste nadaljevanke brez vsebine, a potem sem počasi dojela, da zares niso kakšen višek kakovosti, a otroku nevsiljivo predstavijo kup zanimivih tem in problemov.

Na primer praktično v vsaki seriji nastopajo otroci in najstniki, ki so si med seboj zelo različni: eno so visoki, suhi, drugi malce bolj okrogli, sem in tja kdo jeclja, ima očala, zastopani so Afroameričani, tisti z azijskimi koreninami, rdečelasci, latinosi, revni, bogati in vedno je nekdo, ki ne more dobiti punce in fanta ter vsaj eden od glavnih likov je istospolno usmerjen. A na koncu imajo vsi iste probleme, skrbi, stiske in seveda ves čas iščejo srečo in zadovoljstvo, tako kot pač vsi otroci in odrasli tega sveta.

Skratka mali gledalci, ki še niso obremenjeni s predsodki, tako mimogrede sprejmejo, da smo si pač vsi različni, a na neki način zelo enaki, in da je povsem super, če je sošolec zaljubljen v sošolca in da smo na svetu majhni, veliki, temnopolti, rdečelični in okroglo riti. Zdaj je na našem družinskem rednem programu serija Glee, kjer se veliko poje in pleše ter z rahlim pretiravanjem opozori na aktualne stvari.

Naša enajstletnica prav uživa v ljubezenski zgodbi dveh homoseksualnih srednješolcev, od katerih je mimogrede eden strašno fejst in super talentiran, drugi poje kot dunajski deček, zdaj sta se na novo zaljubili dve seksi navijačici, šolska psihologinja je obsedena s čistočo, eden od glavnih pevcev v zboru je invalid ... Morda ne bi bilo slabo, da bi si na primer otroci pri verouku v družbi svojih staršev pogledali kakšen del Gleeja.

Ma ni vrag, da jih ne bi očaral strašno seksi Blain, ki neverjetno poje in pleše, a ima pač rad Kurta, ki je malce siten, a na neki nadležni način celo očarljiv. In naša enajstletnica je bila resno žalostna, ko je Kurt malce varal Blaina. Ali pa recimo vroča navijačica Santana, ki je do konca in čez zaljubljena v prisrčno šolsko tepko Brittany. Verjemite mi, še duhovnik bi se raznežil ob vseh teh ljubezenskih zgodbah, ki so vse začinjene z veliko petja in plesa.

V ZDA so naredili celo raziskavo in kar 27 odstotkov anketirancev je povedalo, da so homoseksualne pare sprejeli za nekaj povsem običajnega prav s televizijskimi serijami, največ pa sta za to naredili uspešnici Glee in Sodobna družina. Nauk? Ma skrajni čas je, da naša družba preseže že vse te brezvezne predsodke, in da skupaj ugotovimo, da smo si vsi res zelo različni, a tako enaki kot tisti najstniki v seriji Glee.

Lisa - 15/2015

Članek je objavljen v reviji
Lisa - 15/2015

Želite prejemati revijo v svoj nabiralnik?

Naročite se lahko po telefonu 04 511 64 44,
ali preko spletne naročilnice.

Revija je lahko tudi lepo darilo.
Naročite revijo za svoje najdražje ali prijatelje.