Pravzaprav sem zadnjič premišljevala, da je pri nas doma že od nekdaj veliko dogajanja okoli stranišča. Čeprav smo imeli veliko, staro stanovanje s prostornimi sobami in visokimi stropi, praktično vsak član pa se je lahko umaknil v svojo sobo, se mi zdi, da je bilo poleg kuhinje središče našega stanovanjskega ritma stranišče.

Deda ga je celo klical premišljevalnica in iz njega z vsem kupom časopisov ni prišel, vse dokler mu ni nona že resno grozila pred vrati. Podobne rekorde je tolkel tudi oče, in ker sem bila seveda bister otrok, sem ugotovila, da ima edino na stranišču človek popoln mir, zato sem na straniščni školjki kmalu uprizarjala prave koncerte za flavto in kasetofon.

No, če vso zgodbo potegnem še na razširjeno družino, da boste videli, da se res vsi trudimo ohraniti to družinsko tradicijo, vam lahko povem, da je stric na toaletne prostore v stanovanju na morju celo pribil tablico – Tišina, prosim, surfam. Skratka, stranišče je v naši družini obravnavano kot nekakšna družinska kapelica, kraj za premišljevanje, branje in – no ja ... umik pred drugimi družinskimi člani.

Zdaj lahko s ponosom (in seveda z malo ironije) povem, da družinsko tradicijo lepo negujeta moja otroka, ki pa sta vse skupaj seveda modernizirala, saj se na stranišču tako rekoč ne znajdeta brez pametnega telefona v roki. Kakšen dan imam celo občutek, da sta oba stranišče zamenjala za svojo sobo.

Zanimivo, da je nuja vedno najhujša, ko ju že kakšne petič že malo grozilno vprašam, ali se res nimata nič za učiti, no, takrat mi po navadi oba zdolgočaseno odgovorita, da ja, saj se gresta učit, samo še na stranišče skočita. In ta 'skok' lahko traja tudi debelo uro ali vsaj dokler telefon ne začne piskati, da ima prazno baterijo. Jah, kakorkoli, človek hitro razume rek, da je stranišče edini prostor, kamor gre še cesar sam.

Skratka, saj vam pravim, včasih so si družine postavljale kapelice, mi pa imamo za vse meditacije in stik z višjimi silami pač lepo modro stranišče.

Lisa - 7/2015

Članek je objavljen v reviji
Lisa - 7/2015

Želite prejemati revijo v svoj nabiralnik?

Naročite se lahko po telefonu 04 511 64 44,
ali preko spletne naročilnice.

Revija je lahko tudi lepo darilo.
Naročite revijo za svoje najdražje ali prijatelje.