Zadnjič, ko je v deželi še vel praznični duh in nismo bili še vsi na očiščevalnih dietah in strogih treningih, na odvajanju od cigaret, alkohola in sladkarij, sem šla mimo trenutno najbolj trendi lokala v centru Ljubljane.

V hitrem mimohodu mi je mimo nosa švignil vonj po cigarah. Opa, tega pa že dolgo nisem ujela! Bil je vonj po tistih pravih debelih cigarah, ne tistih modnih, tankih cigarilosih, ki smrdijo kot sam hudič. In potem se mi je tako po možganih zapeljala še taka malce pregrešna misel, zakaj nam vse stvari, ki so slabe, načenjajo zdravje in krepost, a nas najbolj mikajo, tako zelo omamno dišijo.

Kar zamislite si, vonj po cigari ali še bolj mistični pipi in njenem tobaku, pa vonj po črni, močni čokoladi in omamni kavi, pa neubranljive arome sveže potice ali v pečici brbotajoče omake okoli sočne pečenke. Ko takole naštevam, se mi zdi, da imamo ljudje res težko nalogo, da ostajamo krepostni, saj očitno greh skoraj neubranljivo diši.

Katere ženske in moški najbolj dišijo? Tisti, ki so videti najbolj grešno, seksi, mamljivo, oni vedo, da ni dovolj le kratko mini krilo ali oprijeta majica, za vonj po sladkem, najboljšem, a grešnem se je treba odišaviti še z najdražjim parfumom. Kar naredimo kratko primerjavo. Korenje je na primer zdravo in dobro, a vseeno, ali vam kdaj pridiši pod nos? Ali pa presne torte? Sama jih imam rada, a prav nikoli se mi ne prikazujejo v sanjah in niti približno ne dišijo tako kot tiste prave čokoladne torte, kjer se preliv še malo zliva po velikem krožniku. Ali pa tofu in pečenka? Ali mi je sploh treba odgovoriti na to primerjavo?!

Mislim, da je najboljši sklep za 2015, ki se ga lahko držimo celo taki slabiči, kot sem sama, da bomo poskušali živeti zmerno, večkrat ugrizniti v korenček kot v torto, a sem ter tja si bomo privoščili tudi veliko greha – od omamnih cigar do penečega vina in najdražjega parfuma. Življenje le s korenjem in pesinim sokom bi bilo sicer barvito in zdravo, a včasih moramo povohati tudi kaj omamnega.

Lisa - 2/2015

Članek je objavljen v reviji
Lisa - 2/2015

Želite prejemati revijo v svoj nabiralnik?

Naročite se lahko po telefonu 04 511 64 44,
ali preko spletne naročilnice.

Revija je lahko tudi lepo darilo.
Naročite revijo za svoje najdražje ali prijatelje.